Bästa tips på hur du inspirerar till bra matvanor på jobbet
För att skapa bra matvanor på jobbet finns det mycket som du som chef kan göra. Det kommer att hjälpa dina medarbetare till att uppnå ett sundare och friskare liv. Här får du tips på hur du inspirerar dina anställda til att äta mer hälsosamt på jobbet.
Under pandemin är det många företag som har infört arbete hemifrån. Som konsekvens har insatser för företagshälsosvård försvårats och att få en bra inblick i hur de anställda egentligen mår hälsomässigt. Att jobba hemifrån kan leda till minskad motivation att äta nyttig mat och motionera regelbundet. Därför är det viktigt att skapa bra matvanor på jobbet.
Isa Ekstam arbetar som vegetarisk kock och kostrådgivare. Hon har samlat på sig många berättelser från anställda på företag som anlitat henne för digitala cook alongs eller föreläsningar under 2020.
“Många berättar hur de helt har tappat inspirationen till att laga en god och sund lunch när de jobbar hemifrån. Det kan bero på känslan av tidsbrist som gör att vissa väljer att äta mackor eller fil med musli till lunch. Andra känner sig omotiverade eftersom de sitter ensamma vid bordet och äter. Många väljer även take-away som lösning.”
När många anställda därför börjar arbeta på kontoret igen i höst så blir det desto viktigare för ett företag att investera i sina anställdas hälsa och välmående.
Minska sjukskrivningarna med förebyggande arbete
Forskningen visar tydligt idag att det finns en koppling mellan fysisk aktivitet, hälsosam kost och sömn för att motverka många av våra välfärdssjukdomar. Friskvårdsleverantören Actiway lyfter fram att företag som jobbar aktivt med hälsa och friskvård gör en sund investering som ökar produktiviteten, trivseln och engagemanget. Här är några beprövade metoder för att hålla personalen frisk, läs mer här om strategierna.
I december 2020 hade 168 621 personer ett pågående sjukfall med sjukpenning eller rehabiliteringspenning från Försäkringskassan. Av dessa var 64 procent kvinnor.
8 tips på sunda & bra matvanor på jobbet
Isa Ekstam, vegetarisk kock och kostrådgivare föreläser om ämnen kopplade till hälsa, kost och hållbarhet . Hon ger sina bästa tips på hur du som chef enkelt kan inspirera dina anställda till sundare matvanor på arbetsplatsen.
1. Kostrådgivning som friskvård
Uppmuntra dina medarbetare att utnyttja sitt årliga friskvårdsbidrag. Även kostrådgivning räknas som friskvård.
2. Ät inte lunchen vid datorn
Forskning visar på att produktiviteten och fokuset minskar om du inte tar flera pauser under en arbetsdag. Genom att ta en ordentlig lunchpaus och byta miljö ger du hjärnan en möjlighet att starta om och ladda batterierna. Påminn dina anställda om detta regelbundet.
3. Arrangera en tävling!
Inför till exempel en matlåde-tävling och uppmuntra dem som vill att ansluta. Varje tisdag tar de som tävlar med sig en vegetarisk matlåda. Ni som samlas i köket får sedan rösta på den matlådan som ser godast ut. Den kollega som tillslut har vunnit flest måndagar får ett pris!
4. Inför en köttfri- äta ute- måndag
För att skapa hållbara och bra matvanor på jobbet kan du uppmuntra kollegorna du brukar äta ute med att köra ett vegetarisk alternativ den dagen.
5. Boka en inspirationsföreläsning
Arrangera en inspirerande föreläsning som triggar kollegorna till att införa till exempel mer vegetarisk i vardagen.
6. Beställ vegetarisk catering
Inspirera dina medarbetare att ibland beställa enbart vegetariska alternativ när ni kör catering. Stora bolag som till exempel Sweco beställer enbart vegetarisk catering till sina anställda, vilket är en del av deras starka hållbarhetsarbete.
7. Gör köket/matsalen mer inbjudande
Att äta sin lunch i lugn och ro i en rogivande miljö har visats sig ha effekt på återhämtning på arbetsplatser. Investera därför i lite fler gröna växter och gör köket mindre sterilt genom att fråga de anställda om förslag.
8. Mellis-låda
Många glömmer att äta ett mellanmål på eftermiddagen när de är på jobbet. Detta kan både leda till huvudvärk, trötthet och dåligt fokus. Lösningen kan vara att ställa ut en fruktkorg eller en mellis-låda med nötter, frön, bars och russin i köket som dina anställda får ta av när blodsockret håller på att sjunka.
Minska matsvinnet i ditt hem
Vill du skapa mer hållbara vanor i köket? Hur minskar du ditt matsvinn och börjar äta mer vegetarisk? Under en live coachning med vegokock & menykreatör Isa Ekstam får du massor med tips & råd på hur du minskar ditt matsvinn utifrån just dina förutsättningar.
Kostrådgivning
Vill du införa mer hälsosamma och klimatsmarta matvanor genom att äta mer vegetariskt så boka vegetarisk kostrådgivning med kostrådgivare och vegokock Isa Ekstam. Personlig coaching kan ge dig den kickstart du behöver för att komma igång med dina nya matvanor och införa rutiner som består.
Kickstarta med vegetariskt
Nylanserad online kurs som hjälper dig att introducera mer vegetarisk matlagning i vardagen! Innehåller måltidsplanering, tips på matlagningsrutiner, hur du organiserar ditt kök, näringslära & tillagningsmetoder.