Hållbar vegetarisk mat i skolkök och storkök

GreenIsaDream erbjuder föreläsningar & workshops inom hållbar och grön skolmat för förskolor och grundskolor. 

Låt er skola bli en föregångare i klimatarbetet, bidra till en hållbar framtid och skapa sunda matvanor för våra barn. Fortbilda er kökspersonal i vegetarisk matlagning med GreenIsadream och minska utsläppen av växthusgaser & matsvinnet från offentliga måltider.

Skollunchen står för en tredjedel av barnens matintag. Den ska vara näringstät, hälsosam och framförallt god, så att eleverna slipper gå hungriga och så att vi minimerar matsvinnet.

Idag uppmanar FN såväl som WHO och Livsmedelsverket att vi måste skära ner på köttkonsumtionen av miljö- och hälsoskäl. Det är också beslutat att samtliga grundskolor ska erbjuda minst ett vegetariskt alternativ per dag. Det är ett viktigt steg framåt, men kvaliteten på de vegetariska måltiderna skiftar stort beroende på skola och geografi.  

GreenIsaDream kan hjälpa din skola eller kommun på två sätt genom:
– Fortbildning och kompetenshöjning hos personal 
– Menyplanering

 

“Vi hade en toppendag med Isa som var både inspirerande och lärorik. Hennes bönlasagne som vi lagade under utbildningsdagen blev en hit bland eleverna!”

— Förskolan Hagatrollet i Västerås

Vegetariskt i skolan

Enligt en ny kartläggning från Livsmedelsverket framgår det att cirka åtta av tio kommuner har en policy kring hur måltiderna ska utformas men en femtedel av dessa saknar mål kring miljömässigt bättre mat. Enligt en annan rapport från Livsmedelsverket följer knappt var tredje kommun upp måltidernas klimatpåverkan.

VAD VI ERBJUDER

 • Halvdag- eller heldagsworkshops innehållande praktiska moment och teoretiska genomgångar, skräddarsydda utifrån era behov och målgrupp. I paketet ingår alla recept som lagas under kursdagen. Workshopen kommer att inspirera skolkockarna till att tänka utanför boxen, få en djupare kunskaper kring vegetarisk mat, tillagning och menyplanering samt hur de kommunicerar kring vegetarisk mat med elever och föräldrar. 

 • Inspirationsföreläsning i vegetarisk näringslära, nya produkter på marknaden, vegetabiliska proteinsubstitut, och menykomposition. I föreläsningen ingår det även provsmakningar av olika vegoprodukter & råvaror. 

 • Sexveckors menyer som vi tar fram till er skola efter en noggrann behovsanalys och i enlighet med allmänna näringsrekommendationer. Rätterna som tas fram ska vara goda, integrerade, trivsamma, näringsriktiga, miljösmarta, hållbara och säkra.

IMG_6398

 

ANDRA MERVÄRDEN FÖR ER SKOLA

 • Minska matsvinnet genom att förbättra de vegetariska alternativen, mindre mat slängs av eleverna och de vegetariska alternativen är ofta hållbarare.

 • Möjlighet att öka andelen ekologiskt i era måltider – proteiner i form av ekobönor och linser ofta är billigare än kött.

 • En satsning på växtbaserat i skolköket är förutom en viktig hälsofråga även en miljöfråga som både barn och vuxna bryr sig mer och mer om. Det hjälper till att differentiera er skola och visa att ni ligger i framkant.

 • Vegetarisk kost minskar behovet av andra specialdieter, laktosintolerans, glutenallergi, samt religiösa matvanor etc.


Föreläsningen eller workshopen hålls antingen på er skola när det passar er personal, under exempelvis ett skollov. Vill ni beställa en inspirationsföreläsning går det även att få den digital. 

 

FÖRBÄTTRAD KOMPETENS INOM VEGETARISK KOST

 • Ny spetskompetens inom grönt, vegetariskt och veganskt.

 • Introduktion till vegetarisk näringslära och hälsofördelar med plantbaserad kost

 • Menyhäfte med välkomponerade, populära och goda vegetariska/veganska recept

 • Praktisk kunskap i att komponera och menysätta nya kalla och varma rätter.

 • Kryddblandningar och smaksättning vid vegetarisk matlagning.

 • Introduktion av nya råvaror & produkter

 • Ökad kunskap kring säsongsbaserat och närodlat

 • Hur man ökar det ekologiska utbudet till en lägre kostnad med växtbaserat.

 

För mer läsning

Måltidsmodellen kan användas vid planering och uppföljning av den offentliga måltidsverksamheten som bidrar till en hållbar utveckling.

Bonden i skolan utbildningsmaterial för skolbarn om svenska råvarors ursprung.

Rise Klimatdatabas  klimatberäkning för menyer inom skolor och sjukhus.