GreenIsaDream.se
  • Recept
  • Online aktiviteter
    • Kickstarta med vegetariskt
  • Företagstjänster
    • Teambuilding
    • Föreläsningar
    • Digitala föreläsningar
    • Vegetariskt i skolan
  • Kontakt
IMG_9757
October 2, 2020

Så undviker du matsvinn i hemmet

Klimatsmarta tips, Minska matsvinnet, Zero waste

Idag kastas 1/3 av all mat som produceras i världen. Matsvinn förekommer inom hela produktionskedjan; från odling och produktion till butikshyllan och restaurangköket. Det slängs förstås en del del mat i våra hem också- mat som gott och väl hade kunna ha räddats från sopporna. FNs klimatmål fastställer att vi ska halvera vårt matsvinn fram till 2030- så här är några tips på hur du minskar ditt matsvinn hemma.

 

  • Rengör ditt kylskåp var 14:e dag och håll rätt temperatur i kylen. Onödiga bakterier kan bildas i ett smutsigt kylskåp som gör att råvarorna inte håller lika länge. Vi för låga temperaturer kan frostskador på känsliga grönsaker uppstå medans vid för höga temperaturer så blir hållbarheten på exempelvis mejeriprodukter eller matlådor inte lika långa.

  • Inför en kylskåps-utrensar dag varje söndag eller måndag. Placera de råvaror som håller på att gå ut och ställ i en särskild del av kylen. Rätter som passar bra att göra är pannkakor, matiga våfflor, soppor, grytor & biffar.

  • Behåll skalet på grönsaker & rotfrukter. De innehåller både mycket näring och minskar svinnet. Behåll tex. gärna skalet på äpplen, potatis, jordärtskocka, palsternacka, morötter, squash & aubergine.
  • Återanvänd skalet på rotfrukterna. De är superlätt & gott att fritera potatis- och palsternacksskal och passar som topping på soppor eller finare helgrätter. 
  • Använd blasten. Du behöver inte slänga blasten till broccolin eller blomkålen. De går utmärkt att rosta i ugnen med lite vitlök och olivolja!
  • Tärna gamla bananer och frys ner. Ett populärt sätt att inte låta dina svarta bananer gå till spillo. Mixa sedan ner i en smoothie eller en hemmagjord glass.
  • Gör ett matsvinnsbröd. Idag slängs 80 ton bröd i Sverige per år.
    Köper du eller lagar ett bröd som blir över och snabbt förlorar sin färskhet kan du först torka det och sedan luckra upp i hett vatten. Baka sedan ett bröd på denna bas genom att addera ytterligare mjöl, ev. vätska, jäst, salt & olja. 

 

5 mest järnrika livsmedel för gravida – från växtriket

Related Posts

Inflr bra matvanor på arbetsplatsen

Nyheter & Artiklar

Bästa tips på hur du inspirerar till bra matvanor på jobbet

Gå ner i vikt med vegetariskt (1)

Nyheter & Artiklar, Recept

Gå ner i vikt med vegetariskt

kaffeochgravid

Nyheter & Artiklar

Hur mycket kaffe får man dricka som gravid?

GreenIsaDream.se
Följ oss:

Senaste från flödet:

Det finns en ny tjej i stan! ❤️ #2barnsföräl Det finns en ny tjej i stan! ❤️ #2barnsförälder
För att lyckas med att få en krispig tofu brukar För att lyckas med att få en krispig tofu brukar jag göra på följande sätt!

- Pressa tofublocket på vatten. Packa in tofun i massa hushållspapper eller i en kökshandduk. Lägg mellan 2 skärbrädor och lägg sen en tung vikt över. Låt gärna ligga så i minst 30 min.

- Vänd tofubitarna i majsstärkelse innan du friterar dem.

- Fritera eller stek i rikligt med olja!

- Stek tofun på hög värme i minst 5 min. 

- Låt rinna av på en tallrik med hushållspapper. 

Lycka till!
Matstyling idag på @gossipvasastan av rätter som Matstyling idag på @gossipvasastan av rätter som dyker upp på menyn till snart nyöppnade Shukriya- Shantis sjunde krog. @shanti_nahid skakar äntligen liv i Torsgatan! 
.
.
#vasastan #krogtips #matstyling #bengaliskmat
Sätt guldkant på söndagen genom att sno ihop de Sätt guldkant på söndagen genom att sno ihop de här frukostbröden 🥖

Superenkla frukostbröd
3 dl grovt rågmjöl 
1/2 paket torrjäst
10 dl vetemjöl
2 tsk salt
8 dl kallt vatten

1. Rör ihop degen kvällen innan med en slev. Degen ska vara lite kladdig och ska inte hålla ihop. Låt stå med bakduk i rumstemperatur över natten.
2. Värm ugnen till 250 grader varmluft.
3. Klicka ut degen på plåtar med bakplåtspapper med hjälp av en sked eller osthyvel.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 12 min!
🌸💗#birthdaygirl 🌸💗#birthdaygirl
Idag är det internationella vegetariska världsda Idag är det internationella vegetariska världsdagen! 
Det här är lunchen som @chiesinordic lagade tillsammans med mig på en digital matlagningskurs förra veckan som inleddes med en föreläsning under temat hållbar mat. 

WWF anser att en lunch eller middag bör ha ett klimatavtryck på högst 0,5 kg CO2. Ofta ligger måltiden på minst det dubbla. 

En rösti som på bilden består av potatis och gulbetor som är något av det mest klimatsmarta du kan äta och dessutom ekologiskt & närproducerat som är bra för den biologiska mångfalden. Röstin är också toppad med dragonmajonnäs på bönspad, picklad svensk gurka & tångkaviar! 

#worldvegetarianday #vegetariskavärldsdagen #proteinskiftet #digitalmatlagningskurs #hållbarteambuilding #teambuilding #kickoff #rösti #tångkaviar
Idag är det internationella matsvinnsdagen! idag Idag är det internationella matsvinnsdagen! idag slänger varje svensk minst 45 kg mat per år i hushållet & globalt slängs 1/3 av all mat som produceras. Hur kan vi bli bättre på att minska svinnet då? 
.
Ett perfekt sätt är att hitta bra matsvinnsrätter då du tar tillvara på gårdagens rester. En rätt jag gör när jag har mycket ris över är mexikansk risgratäng med bönor! 
.
1. Ta gårdagens ris som blev över och smaksätt det med spiskummin, koriander, cayennepeppar, salt och peppar. 2. Rör ner finhackade tomater och ev andra grönsaker som håller på att bli dåliga. 3. Blanda ner svarta bönor, ringla över rikligt med olivolja och rör runt + toppa om du vill med valfri ost tex. smulad feta eller en vegansk variant. 4. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 10-15 min. 5. Toppa med färsk koriander & servera till någon smaksatt majonnäs eller sås. 
.
#matsvinnstips #globalamålen #hållbarmatlagning #zerowaste
Matsvinns måndag! 🥬🧹 Ett av de mest effekti Matsvinns måndag! 🥬🧹
Ett av de mest effektivaste sätten att minska ditt matsvinn är att planera veckans måltider & att passa på att laga mat på de råvaror som håller på att bli dåliga.
.
.
Jag brukar kika i kylen på måndagar (innan min matleverans hinner komma) och se vilken rätt man kan skapa utifrån de råvaror som finns hemma.
.
Idag hade jag grönkål, potatis, morötter, blomkålsblast, polkabetor, ricotta & kikärtor hemma. Detta blev till rostade rotfrukter i ugn, rostade kikärtor, vitlöksfräst blast från blomkål, ricotta & grönkålspesto med valnötter. Tog mig totalt 40 minuter att sno ihop 

Så när du har en #kylskåpsrensning så tänk på
☑️ Ha gärna en särskild hylla där sånt som håller på att bli gammalt förvaras.
☑️ Bestäm en fast dag i veckan då du rensar ut kylen. Min brukar vara måndagar.
☑️Lägg sedan ut råvarorna på köksbänken så du kan få en bra överblick över vad du har hemma. 
☑️ Försök skapa en rätt som innehåller kolhydrater, en proteinkälla och något grönt.
☑️Komplettera sedan med torrvaror som alltid är bra att ha hemma tex krossade tomater, kokosmjölk, ris, pasta, matvete mm.
☑️ Har du ont om idéer på bra rätter så är grytor, pannkakor/våfflor med nerrivna rotfrukter & grönsaker, soppor, poke bowls & wokat kryddat ris med toppings alltid bra matsvinnsrätter 👌 Lycka till!
Rösti gör jag när jag vill äta något gott & d Rösti gör jag när jag vill äta något gott & dessutom vill minska ner på matsvinnet.
.
Riv ner potatis och kanske andra rotfrukter som håller på att bli dåliga och stek direkt i en panna tills den blir då där krispig & go! 
.
Toppa egentligen med vad som helst. Skanna igenom kylen och lägg på den mat som behöver ätas upp rätt snart och som funkar smakmässigt i kombination.
.
Tänk först protein tex bönor, sen något grönt tex stekt grönkål eller rostade tomater, något såsigt, sen knaprigt tex nötter eller frön och slutligen något syrligt tex picklad lök.
.
#matsvinnstips #matsvinnsrecept #hållbarmat
Till min modesta lilla följarskara vill jag bara Till min modesta lilla följarskara vill jag bara säga hej 👋 Jag har känt nu ett tag att @green_isa_dream kontot har spretat åt olika håll utan ett tydligt tema. Jag tänkte väl först att kontot skulle återspegla vad jag gör för roliga matjobb för GreenIsaDream samt ge inspiration i form av recept. Jag trodde nog att temat vegetariskt var nog en nisch på Instagram men i takt med det ökade intresset för vego inser att det är extremt brett 😌
.
Så till er som följer mig; fd kursdeltagare, kollegor inom branschen, vänner, väninnor till min mamma & bekanta- vad skulle ni vilja att jag postar för inlägg här?
.
Just nu består det av en mix att skildra min jobbvardag, mina restaurangbesök, recept, matlagningsvideos, kostråd, barnmatstips, hållbar och klimatsmart matlagning & samt stories från mitt privatliv med dottern & sambo.
.
Jag tar hemskt gärna emot tips och kommentarer från er och blir jätte glad om ni tar er tiden för det 🙏🏻 Vill ni även vara sugna på att följa mig under ett nystartat konto som lyfter något av dessa teman tex klimatsmart eller barnmat så skriv gärna det med😌💚
.
Snart blir det Gotland där semestern fortsätter 😎🌞 Ha det fint!
.
#receptblogg #barnmat #hållbarmatlagning #ätavegetariskt #vilsen #behöverhjälp
GreenIsaDream Copyright© 2015-2020. All rights reserved.