Så undviker du matsvinn i hemmet
Idag kastas 1/3 av all mat som produceras i världen. Matsvinn förekommer inom hela produktionskedjan; från odling och produktion till butikshyllan och restaurangköket. Det slängs förstås en del del mat i våra hem också- mat som gott och väl hade kunna ha räddats från sopporna. FNs klimatmål fastställer att vi ska halvera vårt matsvinn fram till 2030- så här är några tips på hur du minskar ditt matsvinn hemma.
- Rengör ditt kylskåp var 14:e dag och håll rätt temperatur i kylen. Onödiga bakterier kan bildas i ett smutsigt kylskåp som gör att råvarorna inte håller lika länge. Vi för låga temperaturer kan frostskador på känsliga grönsaker uppstå medans vid för höga temperaturer så blir hållbarheten på exempelvis mejeriprodukter eller matlådor inte lika långa.
- Inför en kylskåps-utrensar dag varje söndag eller måndag. Placera de råvaror som håller på att gå ut och ställ i en särskild del av kylen. Rätter som passar bra att göra är pannkakor, matiga våfflor, soppor, grytor & biffar.
- Behåll skalet på grönsaker & rotfrukter. De innehåller både mycket näring och minskar svinnet. Behåll tex. gärna skalet på äpplen, potatis, jordärtskocka, palsternacka, morötter, squash & aubergine.
- Återanvänd skalet på rotfrukterna. De är superlätt & gott att fritera potatis- och palsternacksskal och passar som topping på soppor eller finare helgrätter.
- Använd blasten. Du behöver inte slänga blasten till broccolin eller blomkålen. De går utmärkt att rosta i ugnen med lite vitlök och olivolja!
- Tärna gamla bananer och frys ner. Ett populärt sätt att inte låta dina svarta bananer gå till spillo. Mixa sedan ner i en smoothie eller en hemmagjord glass.
- Gör ett matsvinnsbröd. Idag slängs 80 ton bröd i Sverige per år.
Köper du eller lagar ett bröd som blir över och snabbt förlorar sin färskhet kan du först torka det och sedan luckra upp i hett vatten. Baka sedan ett bröd på denna bas genom att addera ytterligare mjöl, ev. vätska, jäst, salt & olja.