Vintersallad med matvete, pumpa & svartkål
Till julbordets ofta mäktiga kötträtter är en fräsch sallad alltid ett fint komplement. I den här vintersalladen samlas mustiga smaker från pumpa & svartkål med fräscha inslag från apelsin, russin & vindruvor. Servera den på julbordet eller som en matig lunchsallad. Vill du lägga till något protein så funkar knaperstekt Oumph Thyme & Garlic perfekt!
Tillagningstid: 30 min
Antal: 4-6 portioner
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka matveten enligt förpackningen i buljongen. Ställ sedan åt sidan för att svalna.
Skär bort skalet från pumpan och halvera. Gröp ur kärnhuset och skär pumpaköttet i 2×2 cm stora kuber. Klä en ugnsform med bakplåtspapper och strö ut pumpabitarna och vitlöken. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
Skölj svartkålen under rinnande vatten och torka med lite hushållspapper. Lägg ut bladen på en ugns plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och flingsalt.
Rosta i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.Dressingen
Pressa ut juicen från apelsinen och blanda med olja, senap, salt och peppar.Strö över spenatbladen tillsammans med matveten på ett fint stort fat. Bryt loss bladen från svartkålen (släng stjälken) och fördela dem tillsammans med pumpabitarna jämnt över salladen.
Garnera salladen med russin, cashewnötter och vindruvor. Avsluta med att ringla över dressingen.
Ingredienser
3 dl matvete
1/2 svamp buljongtärning
1 liten butternut pumpa
3 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1/2 påse svartkål
1/2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
1 påse bladspenat (100 gram)
1 dl sultanrussin
1,5 dl cashewnötter, rostade
50 gram vindruvor, halverade och urkärnade
Dressing:
1/2 apelsin, juicen
1 dl kallpressad rapsolja
1 tsk dijonsenap
Salt & peppar