GreenIsaDream.se
  • Recept
  • Online aktiviteter
    • Kickstarta med vegetariskt
  • Företagstjänster
    • Teambuilding
    • Föreläsningar
    • Digitala föreläsningar
    • Vegetariskt i skolan
  • Kontakt
Bönchili
May 19, 2021

Rökig bönchili

Baljväxter, Böngryta

En bönchili som är så där mustig, krämig och smakrik funkar alla dagar i veckan och är en vegetarisk rätt som har ett högt proteininnehåll samt är rikt på fiber, järn, zink, magnesium, kalium och folat. Till min bönchili brukar jag servera picklad rödlök, en klick växtbaserad créme fraiche från Planti och en skiva lime.

Antal portioner: 6 
Tillagningstid: 60 minuter

 

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en stor kastrull med olja och fräs löken i 4-5 minuter under omrörning på medelhög värme. Tillsätt tomatpure och de torra kryddorna och stek i ytterligare 2-3 minuter. 

  2. Rör ner bönorna och låt dem fräsa med någon minut innan du tillsätter krossade tomater, vatten, kaffe, miso, choklad och *habanero. Låt koka upp för att sedan småputtra under lock i 40 minuter. Smaka även av med salt och peppar inann du sätter på locket.

  3. Pressa ner limesaft efter 30 minuter och låt grytan puttra de sista 10 minuterna utan lock för att få den att tjocka till om den upplevs för rinning. 
  4. Strö över färsk hackad koriander och servera med exempelvis en klick gräddfil, picklad rödlök, nachos och avokado.

Ingredienser
2 gul lökar, grovhackade
5 vitlöksklyftor, rivna eller finhackade 
½ dl tomatpure
1 msk spiskummin
2 tsk kanelpulver
1 msk oregano
1 tsk rökt paprikapulver
2 burkar kidneybönor, avrunna och sköljda
2 burkar svarta bönor, avrunna och sköljda
¼ habanero, finhackad (* Du bestämmer styrkan så vill du ha grytan mildare så går det att tillsätta mindre mängd habanero eller tex. byta ut den mot 1 tsk röd chili.)
800 gram krossade tomater
2 dl vatten
½ dl kaffe
2 msk ljus miso
1 ruta svart choklad, 86% kakao
1 limefrukt, saften
Salt och svartpeppar, efter smak
rapsolja, för stekning
1 kruka koriander, grovhackad

Förslag på tillbehör

Picklad rödlök
Nachochips
Valfri gräddfil eller créme fraiche 

Life hacks för att spara tid i köket

  • Gör dubbla satsen och frys ner. Se bara till att ha tillbehören hemma så vips kan du trolla fram en supergod middag utan någon ansträngning en vardag.
  • Den picklade rödlöken kan du antingen köpa färdig eller förbereda några dagar innan.
  • Förvandla din bönchili till enchiladas genom att fylla tortillabröd med chilin och rulla ihop, packa tätt intill varandra i en ugnsform och sedan riva massor av ost på. Grädda sedan i mitten av ugnen på 200 grader i 20 minuter.

Rökig bönchili
Krämig kålrabbisallad med tempeh

Related Posts

Kålrabbisallad

Huvudrätter

Krämig kålrabbisallad med tempeh

attachment-5c04f720c2241bac3df59525

Huvudrätter

Vintersallad med matvete, pumpa & svartkål

attachment-5bfa6e44352f534626d575ba

Huvudrätter

Veganska kåldolmar

GreenIsaDream.se
Följ oss:

Senaste från flödet:

Det finns en ny tjej i stan! ❤️ #2barnsföräl Det finns en ny tjej i stan! ❤️ #2barnsförälder
För att lyckas med att få en krispig tofu brukar För att lyckas med att få en krispig tofu brukar jag göra på följande sätt!

- Pressa tofublocket på vatten. Packa in tofun i massa hushållspapper eller i en kökshandduk. Lägg mellan 2 skärbrädor och lägg sen en tung vikt över. Låt gärna ligga så i minst 30 min.

- Vänd tofubitarna i majsstärkelse innan du friterar dem.

- Fritera eller stek i rikligt med olja!

- Stek tofun på hög värme i minst 5 min. 

- Låt rinna av på en tallrik med hushållspapper. 

Lycka till!
Matstyling idag på @gossipvasastan av rätter som Matstyling idag på @gossipvasastan av rätter som dyker upp på menyn till snart nyöppnade Shukriya- Shantis sjunde krog. @shanti_nahid skakar äntligen liv i Torsgatan! 
.
.
#vasastan #krogtips #matstyling #bengaliskmat
Sätt guldkant på söndagen genom att sno ihop de Sätt guldkant på söndagen genom att sno ihop de här frukostbröden 🥖

Superenkla frukostbröd
3 dl grovt rågmjöl 
1/2 paket torrjäst
10 dl vetemjöl
2 tsk salt
8 dl kallt vatten

1. Rör ihop degen kvällen innan med en slev. Degen ska vara lite kladdig och ska inte hålla ihop. Låt stå med bakduk i rumstemperatur över natten.
2. Värm ugnen till 250 grader varmluft.
3. Klicka ut degen på plåtar med bakplåtspapper med hjälp av en sked eller osthyvel.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 12 min!
🌸💗#birthdaygirl 🌸💗#birthdaygirl
Idag är det internationella vegetariska världsda Idag är det internationella vegetariska världsdagen! 
Det här är lunchen som @chiesinordic lagade tillsammans med mig på en digital matlagningskurs förra veckan som inleddes med en föreläsning under temat hållbar mat. 

WWF anser att en lunch eller middag bör ha ett klimatavtryck på högst 0,5 kg CO2. Ofta ligger måltiden på minst det dubbla. 

En rösti som på bilden består av potatis och gulbetor som är något av det mest klimatsmarta du kan äta och dessutom ekologiskt & närproducerat som är bra för den biologiska mångfalden. Röstin är också toppad med dragonmajonnäs på bönspad, picklad svensk gurka & tångkaviar! 

#worldvegetarianday #vegetariskavärldsdagen #proteinskiftet #digitalmatlagningskurs #hållbarteambuilding #teambuilding #kickoff #rösti #tångkaviar
Idag är det internationella matsvinnsdagen! idag Idag är det internationella matsvinnsdagen! idag slänger varje svensk minst 45 kg mat per år i hushållet & globalt slängs 1/3 av all mat som produceras. Hur kan vi bli bättre på att minska svinnet då? 
.
Ett perfekt sätt är att hitta bra matsvinnsrätter då du tar tillvara på gårdagens rester. En rätt jag gör när jag har mycket ris över är mexikansk risgratäng med bönor! 
.
1. Ta gårdagens ris som blev över och smaksätt det med spiskummin, koriander, cayennepeppar, salt och peppar. 2. Rör ner finhackade tomater och ev andra grönsaker som håller på att bli dåliga. 3. Blanda ner svarta bönor, ringla över rikligt med olivolja och rör runt + toppa om du vill med valfri ost tex. smulad feta eller en vegansk variant. 4. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 10-15 min. 5. Toppa med färsk koriander & servera till någon smaksatt majonnäs eller sås. 
.
#matsvinnstips #globalamålen #hållbarmatlagning #zerowaste
Matsvinns måndag! 🥬🧹 Ett av de mest effekti Matsvinns måndag! 🥬🧹
Ett av de mest effektivaste sätten att minska ditt matsvinn är att planera veckans måltider & att passa på att laga mat på de råvaror som håller på att bli dåliga.
.
.
Jag brukar kika i kylen på måndagar (innan min matleverans hinner komma) och se vilken rätt man kan skapa utifrån de råvaror som finns hemma.
.
Idag hade jag grönkål, potatis, morötter, blomkålsblast, polkabetor, ricotta & kikärtor hemma. Detta blev till rostade rotfrukter i ugn, rostade kikärtor, vitlöksfräst blast från blomkål, ricotta & grönkålspesto med valnötter. Tog mig totalt 40 minuter att sno ihop 

Så när du har en #kylskåpsrensning så tänk på
☑️ Ha gärna en särskild hylla där sånt som håller på att bli gammalt förvaras.
☑️ Bestäm en fast dag i veckan då du rensar ut kylen. Min brukar vara måndagar.
☑️Lägg sedan ut råvarorna på köksbänken så du kan få en bra överblick över vad du har hemma. 
☑️ Försök skapa en rätt som innehåller kolhydrater, en proteinkälla och något grönt.
☑️Komplettera sedan med torrvaror som alltid är bra att ha hemma tex krossade tomater, kokosmjölk, ris, pasta, matvete mm.
☑️ Har du ont om idéer på bra rätter så är grytor, pannkakor/våfflor med nerrivna rotfrukter & grönsaker, soppor, poke bowls & wokat kryddat ris med toppings alltid bra matsvinnsrätter 👌 Lycka till!
Rösti gör jag när jag vill äta något gott & d Rösti gör jag när jag vill äta något gott & dessutom vill minska ner på matsvinnet.
.
Riv ner potatis och kanske andra rotfrukter som håller på att bli dåliga och stek direkt i en panna tills den blir då där krispig & go! 
.
Toppa egentligen med vad som helst. Skanna igenom kylen och lägg på den mat som behöver ätas upp rätt snart och som funkar smakmässigt i kombination.
.
Tänk först protein tex bönor, sen något grönt tex stekt grönkål eller rostade tomater, något såsigt, sen knaprigt tex nötter eller frön och slutligen något syrligt tex picklad lök.
.
#matsvinnstips #matsvinnsrecept #hållbarmat
Till min modesta lilla följarskara vill jag bara Till min modesta lilla följarskara vill jag bara säga hej 👋 Jag har känt nu ett tag att @green_isa_dream kontot har spretat åt olika håll utan ett tydligt tema. Jag tänkte väl först att kontot skulle återspegla vad jag gör för roliga matjobb för GreenIsaDream samt ge inspiration i form av recept. Jag trodde nog att temat vegetariskt var nog en nisch på Instagram men i takt med det ökade intresset för vego inser att det är extremt brett 😌
.
Så till er som följer mig; fd kursdeltagare, kollegor inom branschen, vänner, väninnor till min mamma & bekanta- vad skulle ni vilja att jag postar för inlägg här?
.
Just nu består det av en mix att skildra min jobbvardag, mina restaurangbesök, recept, matlagningsvideos, kostråd, barnmatstips, hållbar och klimatsmart matlagning & samt stories från mitt privatliv med dottern & sambo.
.
Jag tar hemskt gärna emot tips och kommentarer från er och blir jätte glad om ni tar er tiden för det 🙏🏻 Vill ni även vara sugna på att följa mig under ett nystartat konto som lyfter något av dessa teman tex klimatsmart eller barnmat så skriv gärna det med😌💚
.
Snart blir det Gotland där semestern fortsätter 😎🌞 Ha det fint!
.
#receptblogg #barnmat #hållbarmatlagning #ätavegetariskt #vilsen #behöverhjälp
GreenIsaDream Copyright© 2015-2020. All rights reserved.