GreenIsaDream.se
  • Recept
  • Online aktiviteter
    • Kickstarta med vegetariskt
  • Företagstjänster
    • Teambuilding
    • Föreläsningar
    • Digitala föreläsningar
    • Vegetariskt i skolan
  • Kontakt
Kålrabbisallad
February 1, 2021

Krämig kålrabbisallad med tempeh

Klimatsmarta tips

Här är ett supergott recept på kålrabbi som är både nyttigt & klimatsmart. Receptet påminner om en krämig fransk potatissallad där potatisen är utbytt mot kålrabbi- en underskattad liten kålsort som mättar bra trots att den inte innehåller många kalorier. Den knaperstekta tempehn & champinjonpytten balanserar den krämiga salladen perfekt och blir en komplett lunch som inte tar mer än 30 minuter att tillaga!

Kålrabbin är dessutom en liten vitaminbomb och är extra rik på c-vitamin, magnesium, kalcium, fosfor och kalium. 

Säsong
Skördesäsongen för kålrabbi är juni-oktober men är tillgänglig i butikerna året om numer eftersom den under övriga säsonger lagras. Kålrabbi under vinterhalvåret kommer oftast från Italien om de svenska lagren är slut.

Förvara rätt för att minska matsvinnet 
Kålrabbin mår bäst av att förvaras i kylen i en påse, gärna längre ner i kylen då den inte är lika temperaturkänslig. 

Ingredienser

Kålrabbisallad
1 kålrabbi knöl
1/2 rödlök, finhackad
1 stor vitlöksklyfta, finhackad 
250 ml vegansk creme fraiche, Planti
4 msk vegan mayo, Hellann’s
2 tsk grovkorning senap
Salt och peppar, efter smak
Olivolja, för stekning

Tempeh & champinjonpytt
200 gram tempeh, från Yipin
50 gram champinjoner, halverade
Olivolja, för stekning 

Utrustning
Kastrull
Skärbräda
Kniv
Liten bunke
1 stekpanna
1 stekspade

 


 

Tillagningstid: 30 min
Antal: 2 portioner

Gör så här

  • Marinera tempehn i en skål med tamari i minst 20 minuter. 
  • Koka upp saltat vatten i en kastrull.

  • Skär bort det yttersta skalet från kålrabbin som är ljusgrön och avlägsna rotänden. Skär medelstora kuber av kålrabbin.

  • Koka kålrabbin i vattnet i cirka 10 minuter.

  • Blanda under tiden samtliga ingredienser till salladen och smaka av med salt och peppar. 

  • Rengör champinjonerna från eventuell jord, skär bort foten och halvera sedan hatten. 

  • Stek champinjonerna i några droppar olivolja. När de mesta av vätskan har avdunstat så tillsätter du mer olivolja och steker svampen tillsammans med tempehn tills den är krispig och har fått rejält med färg.

  • Rör ner kålrabbin (obs se till att de har fått ånga av så ingen vätska rinner ner i creme fraiche röran) och blanda väl. 

  • Servera kålrabbisalladen med den knaperstekta temphen och champinjonerna.

Om blasten följer med kålrabbin
Skölj den väl och strimla fint efter ha dragit bort bladen från stjälkarna. Finhacka en vitlöksklyfta och lägg åt sidan. Stek blasten på medelhög värme i olivolja under någon minut och tillsätt sedan vitlöken och stek ytterligare 30-60 minuter. Smaka av med flingsalt.


Mer om kålrabbin
Kålrabbin började dyka upp i Sverige under 1700-talet men hade odlats sedan 1500-talet i andra delar av Europa. Namnet kålrabbi härstammar från tyskans Kohlrabi och fördes förmodligen in i Sverige med hjälp av tyska handelsmän. 

Kålrabbisallad
Rostad palsternacka & grönkål med vinkokta bönor & palsternackskräm Rökig bönchili

Related Posts

Bönchili

Huvudrätter

Rökig bönchili

attachment-5c04f720c2241bac3df59525

Huvudrätter

Vintersallad med matvete, pumpa & svartkål

attachment-5bfa6e44352f534626d575ba

Huvudrätter

Veganska kåldolmar

GreenIsaDream.se
Följ oss:

Senaste från flödet:

Det finns en ny tjej i stan! ❤️ #2barnsföräl Det finns en ny tjej i stan! ❤️ #2barnsförälder
För att lyckas med att få en krispig tofu brukar För att lyckas med att få en krispig tofu brukar jag göra på följande sätt!

- Pressa tofublocket på vatten. Packa in tofun i massa hushållspapper eller i en kökshandduk. Lägg mellan 2 skärbrädor och lägg sen en tung vikt över. Låt gärna ligga så i minst 30 min.

- Vänd tofubitarna i majsstärkelse innan du friterar dem.

- Fritera eller stek i rikligt med olja!

- Stek tofun på hög värme i minst 5 min. 

- Låt rinna av på en tallrik med hushållspapper. 

Lycka till!
Matstyling idag på @gossipvasastan av rätter som Matstyling idag på @gossipvasastan av rätter som dyker upp på menyn till snart nyöppnade Shukriya- Shantis sjunde krog. @shanti_nahid skakar äntligen liv i Torsgatan! 
.
.
#vasastan #krogtips #matstyling #bengaliskmat
Sätt guldkant på söndagen genom att sno ihop de Sätt guldkant på söndagen genom att sno ihop de här frukostbröden 🥖

Superenkla frukostbröd
3 dl grovt rågmjöl 
1/2 paket torrjäst
10 dl vetemjöl
2 tsk salt
8 dl kallt vatten

1. Rör ihop degen kvällen innan med en slev. Degen ska vara lite kladdig och ska inte hålla ihop. Låt stå med bakduk i rumstemperatur över natten.
2. Värm ugnen till 250 grader varmluft.
3. Klicka ut degen på plåtar med bakplåtspapper med hjälp av en sked eller osthyvel.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 12 min!
🌸💗#birthdaygirl 🌸💗#birthdaygirl
Idag är det internationella vegetariska världsda Idag är det internationella vegetariska världsdagen! 
Det här är lunchen som @chiesinordic lagade tillsammans med mig på en digital matlagningskurs förra veckan som inleddes med en föreläsning under temat hållbar mat. 

WWF anser att en lunch eller middag bör ha ett klimatavtryck på högst 0,5 kg CO2. Ofta ligger måltiden på minst det dubbla. 

En rösti som på bilden består av potatis och gulbetor som är något av det mest klimatsmarta du kan äta och dessutom ekologiskt & närproducerat som är bra för den biologiska mångfalden. Röstin är också toppad med dragonmajonnäs på bönspad, picklad svensk gurka & tångkaviar! 

#worldvegetarianday #vegetariskavärldsdagen #proteinskiftet #digitalmatlagningskurs #hållbarteambuilding #teambuilding #kickoff #rösti #tångkaviar
Idag är det internationella matsvinnsdagen! idag Idag är det internationella matsvinnsdagen! idag slänger varje svensk minst 45 kg mat per år i hushållet & globalt slängs 1/3 av all mat som produceras. Hur kan vi bli bättre på att minska svinnet då? 
.
Ett perfekt sätt är att hitta bra matsvinnsrätter då du tar tillvara på gårdagens rester. En rätt jag gör när jag har mycket ris över är mexikansk risgratäng med bönor! 
.
1. Ta gårdagens ris som blev över och smaksätt det med spiskummin, koriander, cayennepeppar, salt och peppar. 2. Rör ner finhackade tomater och ev andra grönsaker som håller på att bli dåliga. 3. Blanda ner svarta bönor, ringla över rikligt med olivolja och rör runt + toppa om du vill med valfri ost tex. smulad feta eller en vegansk variant. 4. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 10-15 min. 5. Toppa med färsk koriander & servera till någon smaksatt majonnäs eller sås. 
.
#matsvinnstips #globalamålen #hållbarmatlagning #zerowaste
Matsvinns måndag! 🥬🧹 Ett av de mest effekti Matsvinns måndag! 🥬🧹
Ett av de mest effektivaste sätten att minska ditt matsvinn är att planera veckans måltider & att passa på att laga mat på de råvaror som håller på att bli dåliga.
.
.
Jag brukar kika i kylen på måndagar (innan min matleverans hinner komma) och se vilken rätt man kan skapa utifrån de råvaror som finns hemma.
.
Idag hade jag grönkål, potatis, morötter, blomkålsblast, polkabetor, ricotta & kikärtor hemma. Detta blev till rostade rotfrukter i ugn, rostade kikärtor, vitlöksfräst blast från blomkål, ricotta & grönkålspesto med valnötter. Tog mig totalt 40 minuter att sno ihop 

Så när du har en #kylskåpsrensning så tänk på
☑️ Ha gärna en särskild hylla där sånt som håller på att bli gammalt förvaras.
☑️ Bestäm en fast dag i veckan då du rensar ut kylen. Min brukar vara måndagar.
☑️Lägg sedan ut råvarorna på köksbänken så du kan få en bra överblick över vad du har hemma. 
☑️ Försök skapa en rätt som innehåller kolhydrater, en proteinkälla och något grönt.
☑️Komplettera sedan med torrvaror som alltid är bra att ha hemma tex krossade tomater, kokosmjölk, ris, pasta, matvete mm.
☑️ Har du ont om idéer på bra rätter så är grytor, pannkakor/våfflor med nerrivna rotfrukter & grönsaker, soppor, poke bowls & wokat kryddat ris med toppings alltid bra matsvinnsrätter 👌 Lycka till!
Rösti gör jag när jag vill äta något gott & d Rösti gör jag när jag vill äta något gott & dessutom vill minska ner på matsvinnet.
.
Riv ner potatis och kanske andra rotfrukter som håller på att bli dåliga och stek direkt i en panna tills den blir då där krispig & go! 
.
Toppa egentligen med vad som helst. Skanna igenom kylen och lägg på den mat som behöver ätas upp rätt snart och som funkar smakmässigt i kombination.
.
Tänk först protein tex bönor, sen något grönt tex stekt grönkål eller rostade tomater, något såsigt, sen knaprigt tex nötter eller frön och slutligen något syrligt tex picklad lök.
.
#matsvinnstips #matsvinnsrecept #hållbarmat
Till min modesta lilla följarskara vill jag bara Till min modesta lilla följarskara vill jag bara säga hej 👋 Jag har känt nu ett tag att @green_isa_dream kontot har spretat åt olika håll utan ett tydligt tema. Jag tänkte väl först att kontot skulle återspegla vad jag gör för roliga matjobb för GreenIsaDream samt ge inspiration i form av recept. Jag trodde nog att temat vegetariskt var nog en nisch på Instagram men i takt med det ökade intresset för vego inser att det är extremt brett 😌
.
Så till er som följer mig; fd kursdeltagare, kollegor inom branschen, vänner, väninnor till min mamma & bekanta- vad skulle ni vilja att jag postar för inlägg här?
.
Just nu består det av en mix att skildra min jobbvardag, mina restaurangbesök, recept, matlagningsvideos, kostråd, barnmatstips, hållbar och klimatsmart matlagning & samt stories från mitt privatliv med dottern & sambo.
.
Jag tar hemskt gärna emot tips och kommentarer från er och blir jätte glad om ni tar er tiden för det 🙏🏻 Vill ni även vara sugna på att följa mig under ett nystartat konto som lyfter något av dessa teman tex klimatsmart eller barnmat så skriv gärna det med😌💚
.
Snart blir det Gotland där semestern fortsätter 😎🌞 Ha det fint!
.
#receptblogg #barnmat #hållbarmatlagning #ätavegetariskt #vilsen #behöverhjälp
GreenIsaDream Copyright© 2015-2020. All rights reserved.