GreenIsaDream.se
  • Recept
  • Online aktiviteter
    • Kickstarta med vegetariskt
  • Företagstjänster
    • Teambuilding
    • Föreläsningar
    • Digitala föreläsningar
    • Vegetariskt i skolan
  • Kontakt
IMG_9786
October 1, 2020

Rostad palsternacka & grönkål med vinkokta bönor & palsternackskräm

Vegansk gourmet

Idag är den 1 oktober och då infaller vegetariska världsdagen! Detta firar jag med att laga en vegansk gourmeträtt som hyllar hösten och de råvaror som är i säsong just nu. Palsternacka som rostas, mixas till en tryffeldoftande kräm & friteras till trådsmala chips får sällskap av vinkokta vita bönor som toppas med citronzest, krossade hasselnötter & lagrad ost.

Tillagningstid: 70 min
Antal: 4 portioner
 

Gör så här

Rostade palsternackor

  • Sätt ugnen på 200 grader.

  • Skrubba palsternackorna och halvera. Placera ut med snittytan nedåt på en ugnsplått klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, strö över vitlöken & salta.

  • Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter.


Palsternackskräm

  • Koka palsternacksbitarna mjuka i saltat vatten under lock, cirka 15 minuter. Häll bort vattnet och låt ånga av en stund i kastrullen.
  • Mixa till en len kräm med hjälp av en stavmixer och rör sedan ner smöret och grädden under omrörning.
  • Smaka av med tryffelsaltet och tillsätt svartpeppar. 

Friterade palsternacksskal

  • Hetta upp en liten kastrull med olja som täcker skalen någon centimeter upp till 180 grader.
  • Lägg ner alla skalen samtidigt och fritera tills de är krispiga och hårda.
  • Fiska upp med en sked och lägg över på en tallrik med hushållspapper så oljan får rinna av.

Grönkålschips

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Dra av grönkålsbladen från stjälkarna och skölj rena under rinnande vatten. Låt ligga en stund i ett durkslag och torka.
  • För över grönkålen till en bunke och ringla över olivolja. Massera in oljan i grönkålen med händerna. För över till en ugnsplåt med bakplåtspapper och strö ut bladen över hela plåten. Strö över flingsalt & rosta i mitten av ugnen i cirka 15-17 minuter.

 

Vinkokta bönor med parmesan

  • Finhacka lök, vitlök, persilja & riv citronzestet. 

  • Skölj bönorna i ett durkslag eller en sil under rinnande vatten 
  • 
Hetta upp en stekpanna med olja och stek lök och vitlök i 3 min. Tillsätt bönorna och låt steka med i ytterligare 2 min under omrörning.

  • Slå på matlagningsvinet och låt småputtra i cirka 10 min. Dra från plattan och salta & peppra.

  • 
Strö över parmesanost, citronzest & persiljan. 



Valfritt: ringla över lite olivolja av finare märke.


Montering 

  • Skapa en spegel av palsternackskrämen på fyra tallrikar. 
  • Placera ut ett par palsternacksstavar osymmetriskt på spegeln.
  • Strö över bönor över hela tallriken.
  • Toppa med grönkål, citronzest, hasselnötter & riven ost. 

 

Vegetariska världsdagen är instiftad av International Vegetarian Union 1978. Läs mer på Matkalender.nu

Ingredienser

Rostade palsternackor

10 palsternackor, halverade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
½ msk olivolja
1 tsk flingsalt

Vinkokta bönor med parmesan

1⁄2 gul lök, finhackad

1 medelstor vitlöksklyfta, finhackad

1 burk/tetra pak stora vita bönor

1 dl matlagningsvin

Salt & svartpeppar

1⁄2 kruka persilja, grovhackad

1 liten citron, zestet 

30 gram parmesanost
 / eller vegansk lagrad ost
Olivolja alt rapsolja för stekning


Palsternackskräm
1 stor palsternacka, skalad och grovhackad
1 msk valfritt smör, rumstempererat
½ dl valfri grädde
Tryffelsalt, efter smak
1 krm svartpeppar

Friterade palsternacksskal
Skalen från en stor palsternacka
Rapsolja, för fritering

Grönkålschips
100 gram grönkål
Olivolja, att ringla över
1 krm flingsalt


Tillbehör
Rostade hasselnötter, grovhackade
Extra parmesanost för garnering
Zitronzest

IMG_9770
IMG_9786
Vintersallad med matvete, pumpa & svartkål Krämig kålrabbisallad med tempeh

Related Posts

Bönchili

Huvudrätter

Rökig bönchili

Kålrabbisallad

Huvudrätter

Krämig kålrabbisallad med tempeh

attachment-5c04f720c2241bac3df59525

Huvudrätter

Vintersallad med matvete, pumpa & svartkål

GreenIsaDream.se
Följ oss:

Senaste från flödet:

Det finns en ny tjej i stan! ❤️ #2barnsföräl Det finns en ny tjej i stan! ❤️ #2barnsförälder
För att lyckas med att få en krispig tofu brukar För att lyckas med att få en krispig tofu brukar jag göra på följande sätt!

- Pressa tofublocket på vatten. Packa in tofun i massa hushållspapper eller i en kökshandduk. Lägg mellan 2 skärbrädor och lägg sen en tung vikt över. Låt gärna ligga så i minst 30 min.

- Vänd tofubitarna i majsstärkelse innan du friterar dem.

- Fritera eller stek i rikligt med olja!

- Stek tofun på hög värme i minst 5 min. 

- Låt rinna av på en tallrik med hushållspapper. 

Lycka till!
Matstyling idag på @gossipvasastan av rätter som Matstyling idag på @gossipvasastan av rätter som dyker upp på menyn till snart nyöppnade Shukriya- Shantis sjunde krog. @shanti_nahid skakar äntligen liv i Torsgatan! 
.
.
#vasastan #krogtips #matstyling #bengaliskmat
Sätt guldkant på söndagen genom att sno ihop de Sätt guldkant på söndagen genom att sno ihop de här frukostbröden 🥖

Superenkla frukostbröd
3 dl grovt rågmjöl 
1/2 paket torrjäst
10 dl vetemjöl
2 tsk salt
8 dl kallt vatten

1. Rör ihop degen kvällen innan med en slev. Degen ska vara lite kladdig och ska inte hålla ihop. Låt stå med bakduk i rumstemperatur över natten.
2. Värm ugnen till 250 grader varmluft.
3. Klicka ut degen på plåtar med bakplåtspapper med hjälp av en sked eller osthyvel.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 12 min!
🌸💗#birthdaygirl 🌸💗#birthdaygirl
Idag är det internationella vegetariska världsda Idag är det internationella vegetariska världsdagen! 
Det här är lunchen som @chiesinordic lagade tillsammans med mig på en digital matlagningskurs förra veckan som inleddes med en föreläsning under temat hållbar mat. 

WWF anser att en lunch eller middag bör ha ett klimatavtryck på högst 0,5 kg CO2. Ofta ligger måltiden på minst det dubbla. 

En rösti som på bilden består av potatis och gulbetor som är något av det mest klimatsmarta du kan äta och dessutom ekologiskt & närproducerat som är bra för den biologiska mångfalden. Röstin är också toppad med dragonmajonnäs på bönspad, picklad svensk gurka & tångkaviar! 

#worldvegetarianday #vegetariskavärldsdagen #proteinskiftet #digitalmatlagningskurs #hållbarteambuilding #teambuilding #kickoff #rösti #tångkaviar
Idag är det internationella matsvinnsdagen! idag Idag är det internationella matsvinnsdagen! idag slänger varje svensk minst 45 kg mat per år i hushållet & globalt slängs 1/3 av all mat som produceras. Hur kan vi bli bättre på att minska svinnet då? 
.
Ett perfekt sätt är att hitta bra matsvinnsrätter då du tar tillvara på gårdagens rester. En rätt jag gör när jag har mycket ris över är mexikansk risgratäng med bönor! 
.
1. Ta gårdagens ris som blev över och smaksätt det med spiskummin, koriander, cayennepeppar, salt och peppar. 2. Rör ner finhackade tomater och ev andra grönsaker som håller på att bli dåliga. 3. Blanda ner svarta bönor, ringla över rikligt med olivolja och rör runt + toppa om du vill med valfri ost tex. smulad feta eller en vegansk variant. 4. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 10-15 min. 5. Toppa med färsk koriander & servera till någon smaksatt majonnäs eller sås. 
.
#matsvinnstips #globalamålen #hållbarmatlagning #zerowaste
Matsvinns måndag! 🥬🧹 Ett av de mest effekti Matsvinns måndag! 🥬🧹
Ett av de mest effektivaste sätten att minska ditt matsvinn är att planera veckans måltider & att passa på att laga mat på de råvaror som håller på att bli dåliga.
.
.
Jag brukar kika i kylen på måndagar (innan min matleverans hinner komma) och se vilken rätt man kan skapa utifrån de råvaror som finns hemma.
.
Idag hade jag grönkål, potatis, morötter, blomkålsblast, polkabetor, ricotta & kikärtor hemma. Detta blev till rostade rotfrukter i ugn, rostade kikärtor, vitlöksfräst blast från blomkål, ricotta & grönkålspesto med valnötter. Tog mig totalt 40 minuter att sno ihop 

Så när du har en #kylskåpsrensning så tänk på
☑️ Ha gärna en särskild hylla där sånt som håller på att bli gammalt förvaras.
☑️ Bestäm en fast dag i veckan då du rensar ut kylen. Min brukar vara måndagar.
☑️Lägg sedan ut råvarorna på köksbänken så du kan få en bra överblick över vad du har hemma. 
☑️ Försök skapa en rätt som innehåller kolhydrater, en proteinkälla och något grönt.
☑️Komplettera sedan med torrvaror som alltid är bra att ha hemma tex krossade tomater, kokosmjölk, ris, pasta, matvete mm.
☑️ Har du ont om idéer på bra rätter så är grytor, pannkakor/våfflor med nerrivna rotfrukter & grönsaker, soppor, poke bowls & wokat kryddat ris med toppings alltid bra matsvinnsrätter 👌 Lycka till!
Rösti gör jag när jag vill äta något gott & d Rösti gör jag när jag vill äta något gott & dessutom vill minska ner på matsvinnet.
.
Riv ner potatis och kanske andra rotfrukter som håller på att bli dåliga och stek direkt i en panna tills den blir då där krispig & go! 
.
Toppa egentligen med vad som helst. Skanna igenom kylen och lägg på den mat som behöver ätas upp rätt snart och som funkar smakmässigt i kombination.
.
Tänk först protein tex bönor, sen något grönt tex stekt grönkål eller rostade tomater, något såsigt, sen knaprigt tex nötter eller frön och slutligen något syrligt tex picklad lök.
.
#matsvinnstips #matsvinnsrecept #hållbarmat
Till min modesta lilla följarskara vill jag bara Till min modesta lilla följarskara vill jag bara säga hej 👋 Jag har känt nu ett tag att @green_isa_dream kontot har spretat åt olika håll utan ett tydligt tema. Jag tänkte väl först att kontot skulle återspegla vad jag gör för roliga matjobb för GreenIsaDream samt ge inspiration i form av recept. Jag trodde nog att temat vegetariskt var nog en nisch på Instagram men i takt med det ökade intresset för vego inser att det är extremt brett 😌
.
Så till er som följer mig; fd kursdeltagare, kollegor inom branschen, vänner, väninnor till min mamma & bekanta- vad skulle ni vilja att jag postar för inlägg här?
.
Just nu består det av en mix att skildra min jobbvardag, mina restaurangbesök, recept, matlagningsvideos, kostråd, barnmatstips, hållbar och klimatsmart matlagning & samt stories från mitt privatliv med dottern & sambo.
.
Jag tar hemskt gärna emot tips och kommentarer från er och blir jätte glad om ni tar er tiden för det 🙏🏻 Vill ni även vara sugna på att följa mig under ett nystartat konto som lyfter något av dessa teman tex klimatsmart eller barnmat så skriv gärna det med😌💚
.
Snart blir det Gotland där semestern fortsätter 😎🌞 Ha det fint!
.
#receptblogg #barnmat #hållbarmatlagning #ätavegetariskt #vilsen #behöverhjälp
GreenIsaDream Copyright© 2015-2020. All rights reserved.