GreenIsaDream.se
  • Recept
  • Kurser
  • E-Kurs
  • Tjänster
    • Föreläsningar
    • Digitala föreläsningar
    • Vegetariskt i skolan
    • Kurser för företag
  • Kontakt
IMG_9786
oktober 1, 2020

Rostad palsternacka & grönkål med vinkokta bönor & palsternackskräm

Vegansk gourmet

Idag är den 1 oktober och då infaller vegetariska världsdagen! Detta firar jag med att laga en vegansk gourmeträtt som hyllar hösten och de råvaror som är i säsong just nu. Palsternacka som rostas, mixas till en tryffeldoftande kräm & friteras till trådsmala chips får sällskap av vinkokta vita bönor som toppas med citronzest, krossade hasselnötter & lagrad ost.

Tillagningstid: 70 min
Antal: 4 portioner
 

Gör så här

Rostade palsternackor

  • Sätt ugnen på 200 grader.

  • Skrubba palsternackorna och halvera. Placera ut med snittytan nedåt på en ugnsplått klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, strö över vitlöken & salta.

  • Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter.


Palsternackskräm

  • Koka palsternacksbitarna mjuka i saltat vatten under lock, cirka 15 minuter. Häll bort vattnet och låt ånga av en stund i kastrullen.
  • Mixa till en len kräm med hjälp av en stavmixer och rör sedan ner smöret och grädden under omrörning.
  • Smaka av med tryffelsaltet och tillsätt svartpeppar. 

Friterade palsternacksskal

  • Hetta upp en liten kastrull med olja som täcker skalen någon centimeter upp till 180 grader.
  • Lägg ner alla skalen samtidigt och fritera tills de är krispiga och hårda.
  • Fiska upp med en sked och lägg över på en tallrik med hushållspapper så oljan får rinna av.

Grönkålschips

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Dra av grönkålsbladen från stjälkarna och skölj rena under rinnande vatten. Låt ligga en stund i ett durkslag och torka.
  • För över grönkålen till en bunke och ringla över olivolja. Massera in oljan i grönkålen med händerna. För över till en ugnsplåt med bakplåtspapper och strö ut bladen över hela plåten. Strö över flingsalt & rosta i mitten av ugnen i cirka 15-17 minuter.

 

Vinkokta bönor med parmesan

  • Finhacka lök, vitlök, persilja & riv citronzestet. 

  • Skölj bönorna i ett durkslag eller en sil under rinnande vatten 
  • 
Hetta upp en stekpanna med olja och stek lök och vitlök i 3 min. Tillsätt bönorna och låt steka med i ytterligare 2 min under omrörning.

  • Slå på matlagningsvinet och låt småputtra i cirka 10 min. Dra från plattan och salta & peppra.

  • 
Strö över parmesanost, citronzest & persiljan. 



Valfritt: ringla över lite olivolja av finare märke.


Montering 

  • Skapa en spegel av palsternackskrämen på fyra tallrikar. 
  • Placera ut ett par palsternacksstavar osymmetriskt på spegeln.
  • Strö över bönor över hela tallriken.
  • Toppa med grönkål, citronzest, hasselnötter & riven ost. 

 

Vegetariska världsdagen är instiftad av International Vegetarian Union 1978. Läs mer på Matkalender.nu

Ingredienser

Rostade palsternackor

10 palsternackor, halverade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
½ msk olivolja
1 tsk flingsalt

Vinkokta bönor med parmesan

1⁄2 gul lök, finhackad

1 medelstor vitlöksklyfta, finhackad

1 burk/tetra pak stora vita bönor

1 dl matlagningsvin

Salt & svartpeppar

1⁄2 kruka persilja, grovhackad

1 liten citron, zestet 

30 gram parmesanost
 / eller vegansk lagrad ost
Olivolja alt rapsolja för stekning


Palsternackskräm
1 stor palsternacka, skalad och grovhackad
1 msk valfritt smör, rumstempererat
½ dl valfri grädde
Tryffelsalt, efter smak
1 krm svartpeppar

Friterade palsternacksskal
Skalen från en stor palsternacka
Rapsolja, för fritering

Grönkålschips
100 gram grönkål
Olivolja, att ringla över
1 krm flingsalt


Tillbehör
Rostade hasselnötter, grovhackade
Extra parmesanost för garnering
Zitronzest

IMG_9770
IMG_9786
Vintersallad med matvete, pumpa & svartkål Krämig kålrabbisallad med tempeh

Related Posts

Kålrabbisallad

Huvudrätter, Recept

Krämig kålrabbisallad med tempeh

attachment-5c04f720c2241bac3df59525

Huvudrätter

Vintersallad med matvete, pumpa & svartkål

attachment-5bfa6e44352f534626d575ba

Huvudrätter

Veganska kåldolmar

GreenIsaDream.se
Följ oss:

Senaste från flödet:

Helglunchtips till en 2 åring 💚👶 . Lördag Helglunchtips till en 2 åring 💚👶 
.
Lördag: pannkakor med sylt & grädde 🥞 Och söndag: ta överbliven pannkakssmet & rör ner kokta ärtor, broccoli & majs! Perfekt matsvinnsrätt också #minskamatsvinnet ✌️
.
#pannakakor #barnmat #vegobarnmat #lunchtips #barnmatstips
Det här fotot togs för sju år sedan då jag byt Det här fotot togs för sju år sedan då jag bytte karriär från statsvetare till att börja jobba med vegetarisk mat. Att våga ta steget och satsa på min passion är inget jag ångrar 💚 Det är aldrig för sent att byta bana!Du kanske känner att flera års universitetsstudier hindrar dig från att göra något nytt, att du är för gammal eller kanske du är rädd för en osäker framtid med ostadig ekonomi.
.
För mig var det boken ”Bli en vinnarskalle” av @olofrohlander som gav mig ett par viktiga nycklar för att våga ta steget. Stor hjälp var även @nyforetagarcentrum & @startupsthlm där man kan bolla sin företagsidé och få annan typ av rådgivning.
.
Med facit i hand skulle jag också ha gått med i ett gäng nätverk för att skapa kontakter och utbyta erfarenheter 👌
.
När jag bytte karriär fanns inte heller poddar tillgängliga på samma vis som idag. Men den 7 år yngre Isa hade i så fall lyssnat på @monkeymindset, @sinneoppet, @businesshacks_swe, @framgangspodden och @motivationspodden mfl.
.
Ett sista litet tips är att få vägledning genom artiklar och guider från @drivaeget och @verksamt.se!
Ny vecka och dags att planera nästa veckas digita Ny vecka och dags att planera nästa veckas digitala matlagningskurser- en teambuilding aktivitet som har visat sig vara väldigt uppskattad i en tid då många av oss har jobbat hemifrån i mer än ett år. Ni får inte bara hänga med kollegorna i en avslappnad roligt form utan får även massor med inspiration till vegetarisk matlagning & såklart sitta ner och äta gott!
.
.
Vill du veta mer eller tipsa ditt företag om detta? Kontakta i så fall bokningar@greenisadream.se
När jag lagar klimatsmart & barnvänlig köttf När jag lagar klimatsmart & barnvänlig köttfärssås med spagetti så byter jag ut köttfärsen mot den nya grymma vegofärsen från @vegetarianbutcher gjord på sojaprotein som dessutom är berikad på B12 och järn 👌
Jag drygar även ut såsen med vitkål och morot. Slutligen toppar jag med lite fräst savoykål! 
.
Våga inkludera kål i maten. Har du svårt att tillgodose dig den dagliga rekommendationen från Livsmedelsverket att vi bör få i oss minst 500 gram frukt & grönt per dag är olika sorters kål ett perfekt sätt att inkludera mer grönt genom & dryga ut soppor, såser, grytor och gratänger 🥬
.
#klimatsmart #barnmatstips #spagettibolognese #vegofärs #vegofärssås #vegetarianbutcher #kale #vegetariskbarnmat #vardagsmat #hållbarmat
Kale love! 💚 Idag hyllades kålen på en matlag Kale love! 💚 Idag hyllades kålen på en matlagningskurs jag hade för en kålodlande kille som fyller 40 & hans familj 🥬
.
.
I Sverige har man ätit kål ända sedan vikingatiden som är en bra källa till c-vitamin, kalcium, järn, folat, betakaroten & antioxidanter. Gör till exempel i ordning en vitkålssallad smaksatt med citron & fänkål, stek lite grönkål & rör ner i din pasta, gör en pesto på svartkål & solroskärnor, strimla brysselkål och stek mjuk & toppa med valfri lagrad ost, citron & olivolja och servera som tillbehör till din huvudrätt.
.
.
Svensk kål har dessutom en 25 ggr lägre klimatpåverkan än rött kött. Både hållbart & gott! 
.
.
#hållbarmat #klimatsmart #klimatsmartmat #kål #kalelove #nyttigmat
Mellistips till din 1-3 åring (eller egentligen t Mellistips till din 1-3 åring (eller egentligen till alla 
åldrar😋)
.
Rawbollar med banan & chokladsmak! Perfekt att ta med i en plastburk om ni är ute i parken eller om ditt barn snabbt behöver något mellis efter förskolan. Rika på c-vitamin, järn, b-vitamin, kalium & magnesium
.
Mixa ihop:
1 banan
10 eko dadlar 
2 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 msk raw kakao
1 msk rapsolja eller kokosolja 
*rulla i kokosflingor
.
.
#mellistips #barnmat #rawbollar #nyttigarecept #mellisförbarn #mellanmål #bebismat #barnmatstips
Förbereder en digital kurs nu där krossad potati Förbereder en digital kurs nu där krossad potatis bland annat ingår i rätten 🥔
.
Det är för övrigt en perfekt matsvinns rätt om du har överbliven kokt potatis över & vill ge den ”nytt” liv.
.
Eftersom du behåller skalet på så se dock till att inte köpa standardpotatisar såsom King Edward eller Bintje som besprutas rätt mycket utan gärna ekologiskt 🌱
.
.
Krossa potatisarna med hjälp av en stekspade tills de nästan är helt platta. Ringla över olivolja eller klicka på smör, salta & peppra och gratinera på 230 grader tills potatisar är krispiga & har fått ordentligt med färg. Riv också över någon valfri lagrad ost som topping om du vill!
.
.
Perfekt tillbehör till helgmat som går snabbt & är supergott! 💚
.
#ekomat #potatis #krossadpotatis #hållbarmat #matsvinn #matsvinnstips #näringsrikmat #klimatdmartmat #potatisrecept #feedfeed #helgmat
När jag gör en saffrans fiskgryta vegetarisk kö När jag gör en saffrans fiskgryta vegetarisk kör jag antingen halloumi som substitut eller tempeh om den ska vara växtbaserad 🌱 Annars friterar jag ofta tofu eller aubergine i en dubbelpanering med panko om jag tex vill göra ”fish tacos” 🌮  eller ”fish & chips”
.
Här är även några tips på smaksättningar som passar till fiskrätter som är vego 
.
.
✅ Citron
✅ Dill 
✅ Nori-ark (smula ner i en marinad)
✅ Old bay krydda
✅ Näringsjäst
✅ Smakerna som kommer fram vid fritering
Har ni testat att laga en rätt med pärlcouscous Har ni testat att laga en rätt med pärlcouscous förut? Den heter Moghrabie och är gjord på durumvete. Den är helt enkelt en större variant av couscous som nästan ser ut som pärlor.
.
.
Det här är en snabb & enkel rätt för vardagen som går att antingen göra helt vegansk eller lakto-och vegetarisk. Barnen kommer att älska den och vill man addera valfritt protein till brukar jag föredra knaperstekt @eat_oumph eller lite marinerade kokta belugalinser. 
.
.
Koka pärlcouscousen i buljong i 20-25 min. Stek under tiden skivade champinjoner, lök och vitlök. Slå på havregrädde och smaka av med tamari eller japansk soja. Låt puttra ihop en stund och rör sedan ner pärlcouscousen.  Salta, peppra och toppa med finhackad persilja! 💚
Jag älska att ha i fänkål i mina soppor 😍 de Jag älska att ha i fänkål i mina soppor 😍 den ger en sån frisk & fräsch smak & gifter sig alltid väl med vitlök,
citron & persilja som jag också älskar. För att göra soppan mustigare har jag tillsatt potatis & kikärtor 👌 snabblagad & mättande soppa som nästan är lite beroendeframkallande & som även blir galet god om man tillsätter saffran & tomat. Toppa med aioli & servera till danskt rågbröd!.
.
.
Ingredienser 
1 fånkålsstånd 
3 fasta potatisar 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot 
1 burk kikärtor 
1 msk buljongpulver @reneevoltaire 
1 kruka persilja
2/3 citron, saften 
7 dl vatten 
Salt & peppar 
Olivolja, för stekning

1️⃣ Grovhacka alla grönsaker.
2️⃣ Stek först löken och rör sedan ner övriga grönsaker & fänkålen. 
3️⃣Tillsätt efter ett par minuter buljong, vatten & kikärtor. Låt koka upp. Småputtra sedan under lock i 15-20 min.
4️⃣ Mixa soppan lite chunky. 
5️⃣ Smaka av med salt, peppar & citron och rör ner hackad persilja. Klart!
GreenIsaDream Copyright© 2015-2020. All rights reserved.