Vegetarisk kofta från Bangladesh
Sedan jag började sköta en Bengalisk restaurangkedjas PR-arbete för några år sedan har jag hunnit käka en hel del kofta. I Bangladesh brukar kofta ätas som ett snacks innan kvällens middag som oftast äger rum sent sent på kvällen. Koftan serveras då till tamarindsås och ett glas chai.
Antal: 15 st
Tillagningstid: 45 min
Gör så här
- Koka potatisen med skal.
- Hetta upp en stekpanna och rosta spiskummin-och korianderfrön cirka 1 minut Lägg fröna i en mortel och krossa till ett pulver. Lägg upp alla torra kryddor på ett litet fat och ställ åt sidan.
- Finhacka vitlök, ingefära och grön chili. Lägg upp på kryddfatet.
- Finhacka löken och fräs i olja i 2 minuter.
- Finstrimla morot, broccoli och vitkål i en matberedare eller riv för hand med ett rivjärn. Lägg grönsakerna i en stor bunke och blanda ner kryddor, mosad potatis, bladspenat, koriander och stekt lök. Tillsätt sedan senapsolja, ströbröd och potatismjöl. Blanda med händerna och forma till små bollar.
- Hetta upp oljan i en teflonkastrull. Fritera bollarna i 2-3 minuter tills de är gyllenbruna. Lägg upp på ett fat med hushållspapper så att överflödig olja sugs upp.
- Servera till tamarindsås.
Ingredienser
1 tsk koriander
2 tsk spiskummin
2 tsk salladskrydda
3 vitlöksklyftor
1 grön chili
2 cm färsk ingefära
1/2 gul lök
1/2 röd lök
2 små kokta potatisar med skal
2 dl riven morot
2 dl riven vitkål
3 dl riven broccoli
200 gram bladspenat
1 tsk senapsolja
2 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1 kruka färsk koriander
Rapsolja för stekning