Veganska lussebullar

Här är mitt absoluta favoritrecept på veganska lussebullar som är  saftiga och har en djup saffranssmak. Utgå ifrån det här receptet oavsett om du gör lussebullar med- eller utan mejeriprodukter. Resultatet blir nämligen detsamma- galet goda!

Sättet du formar lussebullarna på är inspirerad av Nathalie Johanssons bakkonto @engodaresak som ger en perfekt s-formad lussebulle som är svår att misslyckas med.


Tillagningstid: cirka 3 timmar
Antal: 30 stycken


Gör så här

Saffransdegen

  • Fördegen. Värm upp mjölken tillsammans med saffranet till fingervarm temperatur och lös sedan upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, och knåda till en fin och smidig deg tills den släpper kanterna. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 20 min.
  • Blanda i de resterande ingredienserna i degen och knåda tills degen är glansig och börjar släppa kanterna. 
  • Lägg upp degen på ett mjölat bord och låt vila i 10-15 minuter. Kavla ut till en platta och skär remsor, cirka 1,5 cm breda. Rulla sedan remsorna, först från ena hållet in mot mitten, vänd och rulla sedan från andra hållet så att du får en vacker S-form.

  • Placera lussebullarna på plåtar med bakplåtspapper under bakduk i 60 minuter eller tills de har vuxit till dubbla storleken.
  • Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ner russin i varje bulle och pensla bullarna med havregrädde och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8 min tills lussebullarna har fått en fin gyllenbrun färg. Pensla dem sedan direkt med smält margarin.

  • Koka under tiden sockerlagen. Hetta upp socker och vatten i en liten kastrull och när sockret har lösts upp drar du kastrullen från plattan och låter lagen svalna. 

  • Pensla sedan ett tunt lager med sockerlag.

*Låt bullarna svalna helt innan du lägger dem i frysen. 

Ingredienser

Fördeg:

  • 5 dl växtbaserad mjölk 
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran
  • 9,5 dl vetemjöl

Deg:

  • 150 g margarin, rumstempererat
  • 2 dl strösocker 
  • 2 krm salt
  • 6 dl vetemjöl

Till utbakning:

  • Blötlagda sultanrussin
  • Växtbaserad grädde (för pensling innan pärlsockret strös på)
  • Pärlsocker
  • Smält margarin, för pensling efter gräddning

Sockerlag:
1/2 dl strö socker
1/2 dl vatten

Utrustning
Bunke
Slev
Måttsats
Kastrull
Kavel
Ugnsplåtar
Bakplåtspapper

IMG_1353

 

 

Lussebullens historia

Lussebullen anses av de flesta källorna ha uppstått i 1600-talets Tyskland. Enligt sägnen ska djävulen, i skepnad av en katt, försökt ge barn stryk. Då ska Jesus i form av ett barn ha delat ut lussekatter till snälla barn. För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades lussekatterna med den gula saffranskryddan.

Kärt barn har många namn och detta stämmer bra in på lussebullen eller lussekatten som även genom tiderna även har kallats för saffransbulle, lussekuse, saffranskuse, julkuse, dövelskatt eller dyvelkatt.

I Sverige fördes lussebullen in med tyskarna mot 1600-talets slut i Västsverige. Då var det främst de rika som konsumerade lussebullen med saffran. När vi sedan började fira Lucia på 1800-talet spreds lussebullarna över hela landet. 

Lussebullen kommer i flera modeller men den klassiska lussebullens s-form heter egentligen julgalt. 

 

IMG_1330