GreenIsaDream.se
  • Recept
  • Online aktiviteter
    • Kickstarta med vegetariskt
  • Företagstjänster
    • Teambuilding
    • Föreläsningar
    • Digitala föreläsningar
    • Vegetariskt i skolan
  • Kontakt
IMG_1353
December 1, 2020

Veganska lussebullar

Bakning, Julmat

Här är mitt absoluta favoritrecept på veganska lussebullar som är  saftiga och har en djup saffranssmak. Utgå ifrån det här receptet oavsett om du gör lussebullar med- eller utan mejeriprodukter. Resultatet blir nämligen detsamma- galet goda!

Sättet du formar lussebullarna på är inspirerad av Nathalie Johanssons bakkonto @engodaresak som ger en perfekt s-formad lussebulle som är svår att misslyckas med.


Tillagningstid: cirka 3 timmar
Antal: 30 stycken


Gör så här

Saffransdegen

  • Fördegen. Värm upp mjölken tillsammans med saffranet till fingervarm temperatur och lös sedan upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, och knåda till en fin och smidig deg tills den släpper kanterna. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 20 min.
  • Blanda i de resterande ingredienserna i degen och knåda tills degen är glansig och börjar släppa kanterna. 
  • Lägg upp degen på ett mjölat bord och låt vila i 10-15 minuter. Kavla ut till en platta och skär remsor, cirka 1,5 cm breda. Rulla sedan remsorna, först från ena hållet in mot mitten, vänd och rulla sedan från andra hållet så att du får en vacker S-form.

  • Placera lussebullarna på plåtar med bakplåtspapper under bakduk i 60 minuter eller tills de har vuxit till dubbla storleken.
  • Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ner russin i varje bulle och pensla bullarna med havregrädde och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8 min tills lussebullarna har fått en fin gyllenbrun färg. Pensla dem sedan direkt med smält margarin.

  • Koka under tiden sockerlagen. Hetta upp socker och vatten i en liten kastrull och när sockret har lösts upp drar du kastrullen från plattan och låter lagen svalna. 

  • Pensla sedan ett tunt lager med sockerlag.

*Låt bullarna svalna helt innan du lägger dem i frysen. 

Ingredienser

Fördeg:

  • 5 dl växtbaserad mjölk 
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran
  • 9,5 dl vetemjöl

Deg:

  • 150 g margarin, rumstempererat
  • 2 dl strösocker 
  • 2 krm salt
  • 6 dl vetemjöl

Till utbakning:

  • Blötlagda sultanrussin
  • Växtbaserad grädde (för pensling innan pärlsockret strös på)
  • Pärlsocker
  • Smält margarin, för pensling efter gräddning

Sockerlag:
1/2 dl strö socker
1/2 dl vatten

Utrustning
Bunke
Slev
Måttsats
Kastrull
Kavel
Ugnsplåtar
Bakplåtspapper

IMG_1353

 

 

Lussebullens historia

Lussebullen anses av de flesta källorna ha uppstått i 1600-talets Tyskland. Enligt sägnen ska djävulen, i skepnad av en katt, försökt ge barn stryk. Då ska Jesus i form av ett barn ha delat ut lussekatter till snälla barn. För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades lussekatterna med den gula saffranskryddan.

Kärt barn har många namn och detta stämmer bra in på lussebullen eller lussekatten som även genom tiderna även har kallats för saffransbulle, lussekuse, saffranskuse, julkuse, dövelskatt eller dyvelkatt.

I Sverige fördes lussebullen in med tyskarna mot 1600-talets slut i Västsverige. Då var det främst de rika som konsumerade lussebullen med saffran. När vi sedan började fira Lucia på 1800-talet spreds lussebullarna över hela landet. 

Lussebullen kommer i flera modeller men den klassiska lussebullens s-form heter egentligen julgalt. 

 

IMG_1330
Stuvad grönkål Vegansk köttbullemacka med rödbetssallad

Related Posts

attachment-5bf9779370a6ad835e60eb39

Högtidsmat

Stuvad grönkål

attachment-5be048c44ae2373920f41dac

Bakning

Vegansk kladdkaka

attachment-5ba3587c88251bd3cdb51b1e

Bakning

Veganska havreflarn

GreenIsaDream.se
Följ oss:

Senaste från flödet:

Det finns en ny tjej i stan! ❤️ #2barnsföräl Det finns en ny tjej i stan! ❤️ #2barnsförälder
För att lyckas med att få en krispig tofu brukar För att lyckas med att få en krispig tofu brukar jag göra på följande sätt!

- Pressa tofublocket på vatten. Packa in tofun i massa hushållspapper eller i en kökshandduk. Lägg mellan 2 skärbrädor och lägg sen en tung vikt över. Låt gärna ligga så i minst 30 min.

- Vänd tofubitarna i majsstärkelse innan du friterar dem.

- Fritera eller stek i rikligt med olja!

- Stek tofun på hög värme i minst 5 min. 

- Låt rinna av på en tallrik med hushållspapper. 

Lycka till!
Matstyling idag på @gossipvasastan av rätter som Matstyling idag på @gossipvasastan av rätter som dyker upp på menyn till snart nyöppnade Shukriya- Shantis sjunde krog. @shanti_nahid skakar äntligen liv i Torsgatan! 
.
.
#vasastan #krogtips #matstyling #bengaliskmat
Sätt guldkant på söndagen genom att sno ihop de Sätt guldkant på söndagen genom att sno ihop de här frukostbröden 🥖

Superenkla frukostbröd
3 dl grovt rågmjöl 
1/2 paket torrjäst
10 dl vetemjöl
2 tsk salt
8 dl kallt vatten

1. Rör ihop degen kvällen innan med en slev. Degen ska vara lite kladdig och ska inte hålla ihop. Låt stå med bakduk i rumstemperatur över natten.
2. Värm ugnen till 250 grader varmluft.
3. Klicka ut degen på plåtar med bakplåtspapper med hjälp av en sked eller osthyvel.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 12 min!
🌸💗#birthdaygirl 🌸💗#birthdaygirl
Idag är det internationella vegetariska världsda Idag är det internationella vegetariska världsdagen! 
Det här är lunchen som @chiesinordic lagade tillsammans med mig på en digital matlagningskurs förra veckan som inleddes med en föreläsning under temat hållbar mat. 

WWF anser att en lunch eller middag bör ha ett klimatavtryck på högst 0,5 kg CO2. Ofta ligger måltiden på minst det dubbla. 

En rösti som på bilden består av potatis och gulbetor som är något av det mest klimatsmarta du kan äta och dessutom ekologiskt & närproducerat som är bra för den biologiska mångfalden. Röstin är också toppad med dragonmajonnäs på bönspad, picklad svensk gurka & tångkaviar! 

#worldvegetarianday #vegetariskavärldsdagen #proteinskiftet #digitalmatlagningskurs #hållbarteambuilding #teambuilding #kickoff #rösti #tångkaviar
Idag är det internationella matsvinnsdagen! idag Idag är det internationella matsvinnsdagen! idag slänger varje svensk minst 45 kg mat per år i hushållet & globalt slängs 1/3 av all mat som produceras. Hur kan vi bli bättre på att minska svinnet då? 
.
Ett perfekt sätt är att hitta bra matsvinnsrätter då du tar tillvara på gårdagens rester. En rätt jag gör när jag har mycket ris över är mexikansk risgratäng med bönor! 
.
1. Ta gårdagens ris som blev över och smaksätt det med spiskummin, koriander, cayennepeppar, salt och peppar. 2. Rör ner finhackade tomater och ev andra grönsaker som håller på att bli dåliga. 3. Blanda ner svarta bönor, ringla över rikligt med olivolja och rör runt + toppa om du vill med valfri ost tex. smulad feta eller en vegansk variant. 4. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 10-15 min. 5. Toppa med färsk koriander & servera till någon smaksatt majonnäs eller sås. 
.
#matsvinnstips #globalamålen #hållbarmatlagning #zerowaste
Matsvinns måndag! 🥬🧹 Ett av de mest effekti Matsvinns måndag! 🥬🧹
Ett av de mest effektivaste sätten att minska ditt matsvinn är att planera veckans måltider & att passa på att laga mat på de råvaror som håller på att bli dåliga.
.
.
Jag brukar kika i kylen på måndagar (innan min matleverans hinner komma) och se vilken rätt man kan skapa utifrån de råvaror som finns hemma.
.
Idag hade jag grönkål, potatis, morötter, blomkålsblast, polkabetor, ricotta & kikärtor hemma. Detta blev till rostade rotfrukter i ugn, rostade kikärtor, vitlöksfräst blast från blomkål, ricotta & grönkålspesto med valnötter. Tog mig totalt 40 minuter att sno ihop 

Så när du har en #kylskåpsrensning så tänk på
☑️ Ha gärna en särskild hylla där sånt som håller på att bli gammalt förvaras.
☑️ Bestäm en fast dag i veckan då du rensar ut kylen. Min brukar vara måndagar.
☑️Lägg sedan ut råvarorna på köksbänken så du kan få en bra överblick över vad du har hemma. 
☑️ Försök skapa en rätt som innehåller kolhydrater, en proteinkälla och något grönt.
☑️Komplettera sedan med torrvaror som alltid är bra att ha hemma tex krossade tomater, kokosmjölk, ris, pasta, matvete mm.
☑️ Har du ont om idéer på bra rätter så är grytor, pannkakor/våfflor med nerrivna rotfrukter & grönsaker, soppor, poke bowls & wokat kryddat ris med toppings alltid bra matsvinnsrätter 👌 Lycka till!
Rösti gör jag när jag vill äta något gott & d Rösti gör jag när jag vill äta något gott & dessutom vill minska ner på matsvinnet.
.
Riv ner potatis och kanske andra rotfrukter som håller på att bli dåliga och stek direkt i en panna tills den blir då där krispig & go! 
.
Toppa egentligen med vad som helst. Skanna igenom kylen och lägg på den mat som behöver ätas upp rätt snart och som funkar smakmässigt i kombination.
.
Tänk först protein tex bönor, sen något grönt tex stekt grönkål eller rostade tomater, något såsigt, sen knaprigt tex nötter eller frön och slutligen något syrligt tex picklad lök.
.
#matsvinnstips #matsvinnsrecept #hållbarmat
Till min modesta lilla följarskara vill jag bara Till min modesta lilla följarskara vill jag bara säga hej 👋 Jag har känt nu ett tag att @green_isa_dream kontot har spretat åt olika håll utan ett tydligt tema. Jag tänkte väl först att kontot skulle återspegla vad jag gör för roliga matjobb för GreenIsaDream samt ge inspiration i form av recept. Jag trodde nog att temat vegetariskt var nog en nisch på Instagram men i takt med det ökade intresset för vego inser att det är extremt brett 😌
.
Så till er som följer mig; fd kursdeltagare, kollegor inom branschen, vänner, väninnor till min mamma & bekanta- vad skulle ni vilja att jag postar för inlägg här?
.
Just nu består det av en mix att skildra min jobbvardag, mina restaurangbesök, recept, matlagningsvideos, kostråd, barnmatstips, hållbar och klimatsmart matlagning & samt stories från mitt privatliv med dottern & sambo.
.
Jag tar hemskt gärna emot tips och kommentarer från er och blir jätte glad om ni tar er tiden för det 🙏🏻 Vill ni även vara sugna på att följa mig under ett nystartat konto som lyfter något av dessa teman tex klimatsmart eller barnmat så skriv gärna det med😌💚
.
Snart blir det Gotland där semestern fortsätter 😎🌞 Ha det fint!
.
#receptblogg #barnmat #hållbarmatlagning #ätavegetariskt #vilsen #behöverhjälp
GreenIsaDream Copyright© 2015-2020. All rights reserved.