Vegansk kladdkaka
Idag är det den 7 november- Kladdkakans dag! Vår svenska kladdkaka är dock inte en vanlig chokladkaka, utan den är mer seg ut mot kanterna och kladdig i mitten. Vissa hävdar att kakan kom till i Örebro 1938 av en kvinna som hette Gudrun Isaksson som försökte följa ett brownie recept från USA men som glömde ha i bakpulver.
Tillagningstid: 15 min + 25 min
Antal: 6-8 portioner
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en teflonform med avtagbara kanter, cirka 15/6 cm.
Smält smöret i en liten kastrull och rör sedan ner sirapen.
Blanda i socker och sikta i mjöl och kakao.
Blanda i havremjölken.
Fyll formen med smeten och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
Servera kladdkakan till vispad grädde eller vaniljglass från Oatly.
Ingredienser
100 gram mjölkfritt smör
2 msk ljus sirap
3 dl strösocker
4 msk kakao
2,5 dl vetemjöl
1 1/2 dl havremjölk (iKaffe)
1 krm salt
Tillbehör
Grädde eller vaniljglas
Mer om Kladdkakan
Mia Öhrn, författare till kokböckerna Kladdkakor och Bästa kladdkakor, menar dock att det mest är troligt att kladdkakan uppkom i Sverige efter att chefsredaktören Margareta Wickman på Hemmets Journal, som smakade en väldigt god & kladdig chokladkaka i Paris 1968, fick med sig receptet hem till Sverige och fick det publicerat mot slutet av 1970-talet. Kakan blev väldigt populär och Kladdkakans Dag firar denna älskade kaka nationellt, som fick ännu större popularitet under 1990 talets stora Kaféboom.