Vegansk kebab i pitabröd
I Sverige inträffar Kebabens dag den 11 september! Kebaben tros ha sitt ursprung i Anatolien i dagens Turkiet där det var vanligt att äta kött inlindat i bröd. Det här är en köttfri variant av den klassiska svenska kebaben i bröd. Jag fick nämligen möjlighet att pröva Kung Markattas nya vegoprotein produkter nyligen. Deras vegostrimlor kan antingen stekas, grillas eller ugnsbakas och kommer redan förmarinerade. Jag valde dock att skjuta till lite extra smaker genom att marinera dem en extra gång. Till det serverar jag en vegansk vitlökssås, en kryddstark koriandersås, picklad rödlök, sallad & tomater.
Tillagningstid: 45 min
Antal: 4 personer
Gör så här
Vegokebaben
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg ner vegostrimlorna i marinaden och ställ i kylen i cirka 30 minuter.
Trä vegostrimlorna på träspett och placera ut på en långpanna med bakplåtsplattor under. Grilla i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
Vitlökssås
Blötlägg cashewnötterna i vatten minst 1 timme innan. Sila bort vattnet och skölj sedan nötterna under rinnande vatten.
Mixa cashewnötterna tillsammans med övriga ingredienser till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
Koriandersås
Blanda alla ingredienserna i en matberedare och mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
Picklad rödlök
Koka upp ättikssprit, socker och vatten i en liten kastrull. När sockret har lösts upp, dra kastrullen från plattan och låt svalna.
Lägg den skivade löken i en ren glasburk och slå på 1-2-3 lagen.
Ställ i kylen i minst 2 timmar innan servering. Kan förvaras i kyl upp till 2 veckor.
Fyll ditt pitabröd med valfria tillbehör såsom tomat och sallad. Stoppa sedan in några vegostrimlor följt av picklad lök, vitlökssås och koriandersås.
Bon appetit!
Ingredienser
1 paket vegostrimlor från Kung Markatta (EKO)
Marinad
1 tsk sambal oelek
1 tsk torkad oregano
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 citron, juicen
1 tsk balsamvinäger
1/2 dl rapsolja
Salt & peppar, efter smak
Vitlökssås
1 dl cashewnötter, blötlagda
1 dl äggfri majonnäs
1 tsk vitlökspulver
Salt & peppar, efter smak
Koriandersås
1 kruka koriander
1/2 tomat, klyftad
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
1 grön chilifrukt, grovt hackad
1 lime, juicen
Salt & peppar, efter smak
Picklad rödlök
1 stor rödlök, tunt skivad
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
Tillbehör
Tomater, skivade
Sallad, strimlad
Pitabröd