Här har du vegetarianernas bästa substitut till kräftorna! Vid en kräftskiva är det inte så himla kul att inte kunna äta kräftor. Visst kan man äta västerbottenpaj och aioli (om du är lakto-ovo vegetarian), sallad och bröd men jag känner alltid att någonting fattas. Jag vill också gärna kunna plocka och pilla och dippa- och det kan jag göra med kronärtskockans blad. Till den serverar jag en hemmagjord aioli gjord på aqua fava.

Ingredienser
2 stora kronärtskockor
1 liten citron, skivad
1 l vatten
1 tsk salt

Vegansk aioli
3 msk kikärtsspad
1,5 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk citronvätska
Salt & peppar

Tillbehör
1/2 citron, juicen
Flingsalt
 

Tillagningstid: 45 min
Antal portioner: 2 personer

Gör så här

  • Fyll en stor kastrull med saltat vatten och citronskivorna och låt koka upp.
  • Skär av stjälkarna på kronärtskockan och klipp ner de taggiga och hårda bladen.
  • Koka kockorna under lock på medelhög värme i 30-40 minuter.
  • Plocka upp kronärtskockorna från vattnet och låg de svalna en stund innan servering.

Vegansk aioli

  • Lägg alla ingredienserna i en smal och avlång plastbunke och mixa till en fluffig aioli med en stavmixer. 

Servering

  • Servera en kronärtskocka per person placera på en tallrik. Pressa över lite citron och strö flingsalt över. Fyll en liten skål med aioli och ställ bredvid. 

IN ENGLISH
 

Artichokes with vegan aioli

 

Here you have the vegetarian's best protein substitute for the crayfish party! At a crayfish party  it's not that fun to not be able to eat crayfish. Sure, you can eat the Swedish Västerbotten pie and aioli (if you are Lacto-Ovo vegetarian), salad and bread but I always feel that something is missing. I would also like to pick, pull and dip, and I can do that with the artichoke! This recipe show you how to boil an artichoke. I serve a homemade aioli made on aqua fava.

Cooking time: 45 min
Number of servings: 2 people

Instructions

Ingredients
2 large artichokes
1 small lemon, sliced
1 liter of water
1 teaspoon salt

Vegan aioli
3 tablespoons aqua fava
1.5 dl rapeseed oil
1 garlic clove, shredded
1 tablespoon lemon juice
Salt and pepper, to taste

Sides
1/2 lemon, the juice
Salt flakes

  • Fill a large saucepan with salted water and lemon slices and bring to a boil.
     
  • Cut off the stalks on the artichokes and cut down the sticky and hard leaves.
     
  • Boil the artichokes under medium heat heat for 30-40 minutes. Pick up the artichokes from the water and let them cool for a while before serving.
     
  • Vegan aioli:
    Put all the ingredients in a cylinder formed  plastic bowl and mix into a fluffy aioli with a hand blender.
     
  • Serving:
    Place one artichoke per person place on a plate. Squeeze some lemon on top and sprinkle some salt flakes. Fill a small bowl with aioli and serve on the side.  
Kronärtskocka2.jpg
Kronärtskocka.jpg
Kronärtskocka3.jpg

Comment