Sill på aubergine & tofu
Det här är en vegansk tolkning av den klassiska inläggningssillen, dvs. den sill som du sedan lyfter över till din nya sillröra. Det går även att servera sillen som den är men då skulle jag även slänga i lite fint skivad fänkål.
Tillagningstid: 30 min + stå i kylen i minst 8 timmar
Volym: Räcker till 2 sillburkar
Gör så här
1- Skala auberginen och skär till 3×1 cm stora filéer som ska påminna om sillfiléer i utseendet, eller skär tofun i liknande bitar.
2- Koka upp en djup kastrull med saltat vatten och förväll auberginebitarna i 2 1/2 minuter. Häll över dem i ett durkslag och sila bort vattnet. Låt svalna.
3- Koka under tiden upp ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. När sockret har löst upp sig och vattnet precis har börjat småkoka, dra av kastrullen från plattan. Låt svalna.
4- Tappa upp en ren glasburk med auberginebitarna eller tofun inklusive löken. Slå på sillagen (med kryddorna) och förslut väl. Låt stå över natten i kylskåpet.
Ingredienser
1 aubergine, skalad och skivad till 3 cm långa filéer/ eller 300 gram fast tofu
1 rödlök, tunt skivad
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 kanelstång
10 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
15 fänkålsfrön
3 lagerblad
Redskap
Stor glasburk som går att försluta
Durkslag eller sil
2 kastruller