GreenIsaDream.se
  • Recept
  • Online aktiviteter
    • Kickstarta med vegetariskt
  • Företagstjänster
    • Teambuilding
    • Föreläsningar
    • Digitala föreläsningar
    • Vegetariskt i skolan
  • Kontakt
IMG_9786
October 1, 2020

Rostad palsternacka & grönkål med vinkokta bönor & palsternackskräm

Vegansk gourmet

Idag är den 1 oktober och då infaller vegetariska världsdagen! Detta firar jag med att laga en vegansk gourmeträtt som hyllar hösten och de råvaror som är i säsong just nu. Palsternacka som rostas, mixas till en tryffeldoftande kräm & friteras till trådsmala chips får sällskap av vinkokta vita bönor som toppas med citronzest, krossade hasselnötter & lagrad ost.

Tillagningstid: 70 min
Antal: 4 portioner
 

Gör så här

Rostade palsternackor

  • Sätt ugnen på 200 grader.

  • Skrubba palsternackorna och halvera. Placera ut med snittytan nedåt på en ugnsplått klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, strö över vitlöken & salta.

  • Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter.


Palsternackskräm

  • Koka palsternacksbitarna mjuka i saltat vatten under lock, cirka 15 minuter. Häll bort vattnet och låt ånga av en stund i kastrullen.
  • Mixa till en len kräm med hjälp av en stavmixer och rör sedan ner smöret och grädden under omrörning.
  • Smaka av med tryffelsaltet och tillsätt svartpeppar. 

Friterade palsternacksskal

  • Hetta upp en liten kastrull med olja som täcker skalen någon centimeter upp till 180 grader.
  • Lägg ner alla skalen samtidigt och fritera tills de är krispiga och hårda.
  • Fiska upp med en sked och lägg över på en tallrik med hushållspapper så oljan får rinna av.

Grönkålschips

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Dra av grönkålsbladen från stjälkarna och skölj rena under rinnande vatten. Låt ligga en stund i ett durkslag och torka.
  • För över grönkålen till en bunke och ringla över olivolja. Massera in oljan i grönkålen med händerna. För över till en ugnsplåt med bakplåtspapper och strö ut bladen över hela plåten. Strö över flingsalt & rosta i mitten av ugnen i cirka 15-17 minuter.

 

Vinkokta bönor med parmesan

  • Finhacka lök, vitlök, persilja & riv citronzestet. 

  • Skölj bönorna i ett durkslag eller en sil under rinnande vatten 
  • 
Hetta upp en stekpanna med olja och stek lök och vitlök i 3 min. Tillsätt bönorna och låt steka med i ytterligare 2 min under omrörning.

  • Slå på matlagningsvinet och låt småputtra i cirka 10 min. Dra från plattan och salta & peppra.

  • 
Strö över parmesanost, citronzest & persiljan. 



Valfritt: ringla över lite olivolja av finare märke.


Montering 

  • Skapa en spegel av palsternackskrämen på fyra tallrikar. 
  • Placera ut ett par palsternacksstavar osymmetriskt på spegeln.
  • Strö över bönor över hela tallriken.
  • Toppa med grönkål, citronzest, hasselnötter & riven ost. 

 

Vegetariska världsdagen är instiftad av International Vegetarian Union 1978. Läs mer på Matkalender.nu

Ingredienser

Rostade palsternackor

10 palsternackor, halverade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
½ msk olivolja
1 tsk flingsalt

Vinkokta bönor med parmesan

1⁄2 gul lök, finhackad

1 medelstor vitlöksklyfta, finhackad

1 burk/tetra pak stora vita bönor

1 dl matlagningsvin

Salt & svartpeppar

1⁄2 kruka persilja, grovhackad

1 liten citron, zestet 

30 gram parmesanost
 / eller vegansk lagrad ost
Olivolja alt rapsolja för stekning


Palsternackskräm
1 stor palsternacka, skalad och grovhackad
1 msk valfritt smör, rumstempererat
½ dl valfri grädde
Tryffelsalt, efter smak
1 krm svartpeppar

Friterade palsternacksskal
Skalen från en stor palsternacka
Rapsolja, för fritering

Grönkålschips
100 gram grönkål
Olivolja, att ringla över
1 krm flingsalt


Tillbehör
Rostade hasselnötter, grovhackade
Extra parmesanost för garnering
Zitronzest

IMG_9770
IMG_9786
Vintersallad med matvete, pumpa & svartkål Krämig kålrabbisallad med tempeh

Related Posts

Bönchili

Huvudrätter

Rökig bönchili

Kålrabbisallad

Huvudrätter

Krämig kålrabbisallad med tempeh

attachment-5c04f720c2241bac3df59525

Huvudrätter

Vintersallad med matvete, pumpa & svartkål

GreenIsaDream.se
GreenIsaDream Copyright© 2015-2020. All rights reserved.