Rostad palsternacka & grönkål med vinkokta bönor & palsternackskräm
Idag är den 1 oktober och då infaller vegetariska världsdagen! Detta firar jag med att laga en vegansk gourmeträtt som hyllar hösten och de råvaror som är i säsong just nu. Palsternacka som rostas, mixas till en tryffeldoftande kräm & friteras till trådsmala chips får sällskap av vinkokta vita bönor som toppas med citronzest, krossade hasselnötter & lagrad ost.
Tillagningstid: 70 min
Antal: 4 portioner
Gör så här
Rostade palsternackor
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Skrubba palsternackorna och halvera. Placera ut med snittytan nedåt på en ugnsplått klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, strö över vitlöken & salta.
- Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter.
Palsternackskräm
- Koka palsternacksbitarna mjuka i saltat vatten under lock, cirka 15 minuter. Häll bort vattnet och låt ånga av en stund i kastrullen.
- Mixa till en len kräm med hjälp av en stavmixer och rör sedan ner smöret och grädden under omrörning.
- Smaka av med tryffelsaltet och tillsätt svartpeppar.
Friterade palsternacksskal
- Hetta upp en liten kastrull med olja som täcker skalen någon centimeter upp till 180 grader.
- Lägg ner alla skalen samtidigt och fritera tills de är krispiga och hårda.
- Fiska upp med en sked och lägg över på en tallrik med hushållspapper så oljan får rinna av.
Grönkålschips
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Dra av grönkålsbladen från stjälkarna och skölj rena under rinnande vatten. Låt ligga en stund i ett durkslag och torka.
- För över grönkålen till en bunke och ringla över olivolja. Massera in oljan i grönkålen med händerna. För över till en ugnsplåt med bakplåtspapper och strö ut bladen över hela plåten. Strö över flingsalt & rosta i mitten av ugnen i cirka 15-17 minuter.
Vinkokta bönor med parmesan
- Finhacka lök, vitlök, persilja & riv citronzestet.
- Skölj bönorna i ett durkslag eller en sil under rinnande vatten
- Hetta upp en stekpanna med olja och stek lök och vitlök i 3 min. Tillsätt bönorna och låt steka med i ytterligare 2 min under omrörning.
- Slå på matlagningsvinet och låt småputtra i cirka 10 min. Dra från plattan och salta & peppra.
- Strö över parmesanost, citronzest & persiljan.
Valfritt: ringla över lite olivolja av finare märke.
Montering
- Skapa en spegel av palsternackskrämen på fyra tallrikar.
- Placera ut ett par palsternacksstavar osymmetriskt på spegeln.
- Strö över bönor över hela tallriken.
- Toppa med grönkål, citronzest, hasselnötter & riven ost.
Vegetariska världsdagen är instiftad av International Vegetarian Union 1978. Läs mer på Matkalender.nu
Ingredienser
Rostade palsternackor
10 palsternackor, halverade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
½ msk olivolja
1 tsk flingsalt
Vinkokta bönor med parmesan
1⁄2 gul lök, finhackad
1 medelstor vitlöksklyfta, finhackad
1 burk/tetra pak stora vita bönor
1 dl matlagningsvin
Salt & svartpeppar
1⁄2 kruka persilja, grovhackad
1 liten citron, zestet
30 gram parmesanost
/ eller vegansk lagrad ost
Olivolja alt rapsolja för stekning
Palsternackskräm
1 stor palsternacka, skalad och grovhackad
1 msk valfritt smör, rumstempererat
½ dl valfri grädde
Tryffelsalt, efter smak
1 krm svartpeppar
Friterade palsternacksskal
Skalen från en stor palsternacka
Rapsolja, för fritering
Grönkålschips
100 gram grönkål
Olivolja, att ringla över
1 krm flingsalt
Tillbehör
Rostade hasselnötter, grovhackade
Extra parmesanost för garnering
Zitronzest