Rökig bönchili
En bönchili som är så där mustig, krämig och smakrik funkar alla dagar i veckan och är en vegetarisk rätt som har ett högt proteininnehåll samt är rikt på fiber, järn, zink, magnesium, kalium och folat. Till min bönchili brukar jag servera picklad rödlök, en klick växtbaserad créme fraiche från Planti och en skiva lime.
Antal portioner: 6
Tillagningstid: 60 minuter
Gör så här
- Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en stor kastrull med olja och fräs löken i 4-5 minuter under omrörning på medelhög värme. Tillsätt tomatpure och de torra kryddorna och stek i ytterligare 2-3 minuter.
- Rör ner bönorna och låt dem fräsa med någon minut innan du tillsätter krossade tomater, vatten, kaffe, miso, choklad och *habanero. Låt koka upp för att sedan småputtra under lock i 40 minuter. Smaka även av med salt och peppar inann du sätter på locket.
- Pressa ner limesaft efter 30 minuter och låt grytan puttra de sista 10 minuterna utan lock för att få den att tjocka till om den upplevs för rinning.
- Strö över färsk hackad koriander och servera med exempelvis en klick gräddfil, picklad rödlök, nachos och avokado.
Ingredienser
2 gul lökar, grovhackade
5 vitlöksklyftor, rivna eller finhackade
½ dl tomatpure
1 msk spiskummin
2 tsk kanelpulver
1 msk oregano
1 tsk rökt paprikapulver
2 burkar kidneybönor, avrunna och sköljda
2 burkar svarta bönor, avrunna och sköljda
¼ habanero, finhackad (* Du bestämmer styrkan så vill du ha grytan mildare så går det att tillsätta mindre mängd habanero eller tex. byta ut den mot 1 tsk röd chili.)
800 gram krossade tomater
2 dl vatten
½ dl kaffe
2 msk ljus miso
1 ruta svart choklad, 86% kakao
1 limefrukt, saften
Salt och svartpeppar, efter smak
rapsolja, för stekning
1 kruka koriander, grovhackad
Förslag på tillbehör
Picklad rödlök
Nachochips
Valfri gräddfil eller créme fraiche
Life hacks för att spara tid i köket
- Gör dubbla satsen och frys ner. Se bara till att ha tillbehören hemma så vips kan du trolla fram en supergod middag utan någon ansträngning en vardag.
- Den picklade rödlöken kan du antingen köpa färdig eller förbereda några dagar innan.
- Förvandla din bönchili till enchiladas genom att fylla tortillabröd med chilin och rulla ihop, packa tätt intill varandra i en ugnsform och sedan riva massor av ost på. Grädda sedan i mitten av ugnen på 200 grader i 20 minuter.