Krämig kålrabbisallad med tempeh
Här är ett supergott recept på kålrabbi som är både nyttigt & klimatsmart. Receptet påminner om en krämig fransk potatissallad där potatisen är utbytt mot kålrabbi- en underskattad liten kålsort som mättar bra trots att den inte innehåller många kalorier. Den knaperstekta tempehn & champinjonpytten balanserar den krämiga salladen perfekt och blir en komplett lunch som inte tar mer än 30 minuter att tillaga!
Kålrabbin är dessutom en liten vitaminbomb och är extra rik på c-vitamin, magnesium, kalcium, fosfor och kalium.
Säsong
Skördesäsongen för kålrabbi är juni-oktober men är tillgänglig i butikerna året om numer eftersom den under övriga säsonger lagras. Kålrabbi under vinterhalvåret kommer oftast från Italien om de svenska lagren är slut.
Förvara rätt för att minska matsvinnet
Kålrabbin mår bäst av att förvaras i kylen i en påse, gärna längre ner i kylen då den inte är lika temperaturkänslig.
Ingredienser
Kålrabbisallad
1 kålrabbi knöl
1/2 rödlök, finhackad
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
250 ml vegansk creme fraiche, Planti
4 msk vegan mayo, Hellann’s
2 tsk grovkorning senap
Salt och peppar, efter smak
Olivolja, för stekning
Tempeh & champinjonpytt
200 gram tempeh, från Yipin
50 gram champinjoner, halverade
Olivolja, för stekning
Utrustning
Kastrull
Skärbräda
Kniv
Liten bunke
1 stekpanna
1 stekspade
Tillagningstid: 30 min
Antal: 2 portioner
Gör så här
- Marinera tempehn i en skål med tamari i minst 20 minuter.
-
Koka upp saltat vatten i en kastrull.
-
Skär bort det yttersta skalet från kålrabbin som är ljusgrön och avlägsna rotänden. Skär medelstora kuber av kålrabbin.
- Koka kålrabbin i vattnet i cirka 10 minuter.
- Blanda under tiden samtliga ingredienser till salladen och smaka av med salt och peppar.
- Rengör champinjonerna från eventuell jord, skär bort foten och halvera sedan hatten.
- Stek champinjonerna i några droppar olivolja. När de mesta av vätskan har avdunstat så tillsätter du mer olivolja och steker svampen tillsammans med tempehn tills den är krispig och har fått rejält med färg.
- Rör ner kålrabbin (obs se till att de har fått ånga av så ingen vätska rinner ner i creme fraiche röran) och blanda väl.
- Servera kålrabbisalladen med den knaperstekta temphen och champinjonerna.
Om blasten följer med kålrabbin
Skölj den väl och strimla fint efter ha dragit bort bladen från stjälkarna. Finhacka en vitlöksklyfta och lägg åt sidan. Stek blasten på medelhög värme i olivolja under någon minut och tillsätt sedan vitlöken och stek ytterligare 30-60 minuter. Smaka av med flingsalt.
Mer om kålrabbin
Kålrabbin började dyka upp i Sverige under 1700-talet men hade odlats sedan 1500-talet i andra delar av Europa. Namnet kålrabbi härstammar från tyskans Kohlrabi och fördes förmodligen in i Sverige med hjälp av tyska handelsmän.