Kirskålspesto
Pesto på kirskål är ett tacksamt sätt att ta tillvara på mat från naturen & du hittar den lite varstans; i något dike, som ogräs i din rabatt eller i skogen. Kirskål smakar som bäst när bladen är späda men funkar även att ha i matlagningen när de lite mer mogna. Den här veganska peston är supergod som den är men det går såklart att riva ner lite parmesanost eller en vegansk variant om du vill. Den är perfekt som sås till din grillmiddag, att röra ner i din pasta eller toppa din brushetta med. Fri från mejeriprodukter, gluten & ägg.
Tillagningstid: 10 minuter
Antal: 4 portioner
Gör så här
-
Rensa kirskålen och avlägsna stjälkarna. Skölj bladen rena under rinnande vatten i ett durkslag.
-
Lägg ner bladen i en bunke tillsammans med övriga ingredienser & mixa till en slät pesto.
-
Smaka av igen med salt, peppar och med lite extra citronsaft.
- Rör ner peston i din pasta eller servera som sås till dina grillade grönsaker.
Mer om kirskål
Kirskål är främst rik på c-vitamin, järn, magnesium & kalcium. Kirskål brukar dyka upp på våren men går att skörda ända in på senhösten. Vill du veta mer om andra ätbara växter, klicka här.
Ingredienser
100 gram kirskål
2 dl valnötter, rostade
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 citron, saften
2,5 dl olivolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Utrustning
Stavmixer
Avlång bunke
Durkslag
Kniv + skärbräda