Belugalinssoppa med kokos & ingefära
Belugalinser är inte en kaviar men har fått sitt namn eftersom de påminner lite om rysk belugakaviar i utseendet. Belugalinser behöver du inte blötlägga först utan det är bara att slänga i dem i en soppa eller koka dem mjuka för att strö över salladen. I den här krämiga linssoppan får belugalinserna sällskap av kokosmjölk som balanseras med syrlig färsk ingefära och citron. Grönkålen tillför sedan ett härligt tuggmotstånd och är rik på c-vitamin, järn och kalcium.
Antal: 4 personer
Tillagningstid: 30 min
Gör så här
- Skala och finhacka lök, vitlök, chili och ingefära. Kärna ur paprikan och tärna fint. Skölj grönkålen under rinnande vatten och dra loss bladen från den tjocka stjälken. Strimla grönkålsbladen tunt.
- Hetta upp kokosoljan i en djup teflonkastrull och fräs löken i 3 minuter. Tillsätt ingefära, chili, paprika och vitlök och stek i ytterligare 3 minuter. Rör om då och då.
- Tillsätt vatten och smula ner buljongtärningen. Rör ner linserna och låt koka upp. Sänk därefter värmen, sätt på locket och låt koka på låg värme i 20 minuter.
- Tillsätt kokosmjölken när 20 minuter har passerat och mixa soppan grovt med hjälp av en stavmixer.
- Rör ner den strimlade grönkålen och pressa i saften från citronen. Smaka av med salt och peppar.
- Servera gärna med nybakat bröd.
Ingredienser
1 liten gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
2 cm ingefära, finhackad
1 röd paprika, fint tärnad
1 msk kokosolja
2 dl belugalinser
8 dl vatten
1 buljongtärning (grönsaks- eller svampsmak)
1 burk kokosmjölk
5 stora grönkålsblad, tunt strimlade
½ citron, saften
Salt & peppar efter smak