Veganska kåldolmar
Idag, den 30 november är det kåldolmarnas dag! Jag åt väldigt sällan husmanskost när jag var liten då ytterst få rätter saknade kött. Fast idag kan så enkelt veganisera klassisk svensk husmanskost- så likt originalet att onnivoren inte ens märker skillnaden! Mina veganska kåldolmar tillverkar jag på sojafärs från Anamma med mejerifria produkter från Oatly. Receptet innehåller vare sig gluten eller stärkelse såsom ströbröd och mjöl. Färsen sväller upp exakt lika bra ändå och får en djupare distinkt smak! Jag serverar mina kåldolmar till rårörda lingon & potatis.
Tillagningstid: 30 minuter förberedelser + 30 minuter i ugnen
Antal: 4 portioner
Gör så här
-
Koka riset och låt det svalna.
-
Koka upp en stor kastrull med vatten & buljongtärningen.
-
Skär loss ett vitkålsblad i taget från roten och trimma bort den tjocka nerven i mitten. Finhacka kålresterna och lägg åt sidan.
-
Lägg ner några blad i taget i vattnet och förväll tills de är mjuka, ungefär 5 minuter.
-
Stek löken och den finhackade kålen i smör i 4 minuter.
-
Blanda med färs med ris, grädde, mjölk. soja, tomatpuré, kryddpeppar, salt & peppar.
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Lägg ut bladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Lägg dem sedan med skarven ner i en smörad ugnsform. Ringla över sirap samt 1 msk smält smör.
-
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30. Ös på det smälta smöret och sirapen ett par gånger under gratineringen.
-
Rårörda lingon:
Blanda lingon och socker i en bunke. Rör om tills de flesta bär är mosiga. Låt stå ca 10 minuter så att sockret löser sig. Rör då och då.
Ingredienser
1/2 dl risottoris eller grötris
1 stort vitkålshuvud (13-15 blad)
1 svamp buljongtärning
1 stor gullök, finhackad
400 gram sojafärs, tinad
1 dl mejerifri grädde
1 dl mejerifri mjölk
1 msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
1 krm kryddpeppar, pulver
Salt & peppar, efter smak
Mejerifritt smör, för stekning
2 msk sirap
1 msk mejerifritt smör
Rårörda lingon
3 dl lingon, tinade
1,5 dl strösocker
Tillbehör
Kokt potatis
Mer om kåldolmar
Det äldsta receptet på dolmar hittar man i Cajsa Wargs berömda kokbok (från 1765 års upplaga) och tillagades på orientaliskt vis med vinblad, nötfärs (ej fläsk) och pressad citron. Den vanligast teorin är att det var kung Karl XII (född 1688) som hämtade med sig maträtten till Sverige efter att ha tillbringat flera år med sin armé i Osmanska riket (nuvarande Turkiet). Exakt hur rätten kom att etablera sig i Sverige vet man dock man inte bestämt.