Valnötsbolognese med zucchinispagetti
Ett roligt alternativ till vår älskade pasta bolognese är en sås gjord på valnötter som i detta recept får sällskap av fräsch krispig zucchinispagetti.
Om du får rester över kan du enkelt förvandla valnötsbolognesen till en ny rätt genom att fylla paprikor med färssåsen, toppa med lite fetaost och gratinera i ugnen.
I P4 Uppland pratar jag mer om hur man kan veganisera klassiska rätter busenkelt, lyssna på inslaget!
Tillagningstid: 30 min
Antal: 4 portioner
Gör så här
- Blötlägg de soltorkade tomaterna i en skål med varmt vatten.
- Skala morötterna och riv på den grova sidan av rivjärnet.
- Finhacka champinjoner, lök och vitlök.
- Hetta upp olivolja i en djupbottnad stekpanna eller traktörpanna. Låt löken och vitlöken svettas i 3 minuter och tillsätt därefter champinjonerna. Tillsätt morot när all vätska har avdunstat och fräs i ytterligare 5 minuter.
- Grovmal valnötterna i en matberedare eller hacka för hand med en vass kniv. Rör ner i pannan tillsammans med de torkade örterna och smula ner buljongtärningen.
- Finhacka tomaterna. Plocka upp de soltorkade tomaterna från vattnet och mixa tillsammans tomaterna. Tillsätt honung och vinäger. Koka upp och låt sedan puttra i 15 minuter. Häll i grädden när det är 2 minuter kvar.
- Medan såsen puttrar förbereder du zucchini nudlarna eller zoodles som de även brukar kallas. Använd en spiralizer eller en julienne för att skapa långa smala spagettitrådar. Har du inte någon av dessa köksredskap går det även bra att hyvla tagliatelle-liknande trådar med hjälp av en potatisskalare.
- Garnera din pasta med färsk persilja & hyvlad parmesanost.
Ingredienser
2 zucchinis
2 stora morötter
200 g champinjoner
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 dl valnötter
½ dl soltorkade tomater
7 stora tomater
2 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk flytande honung
1 tsk rödvinsvinäger
1 dl havregrädde
Salt & peppar efter smak
Olivolja för stekning
Färsk bladpersilja & hyvlad parmesanost för garnering