Gnocchi är en italiensk rätt som kan ersätta pasta. Den görs traditionellt på vanlig potatis men för att göra den lite nyttigare och sötare in smaken används sötpotatis i detta recept. Gnocchin serveras till en krämig sås med kokosmjölk som bas & färsk spenat. Lyxig huvudrätt som går att servera till valfri sås eller andra tillbehör.
Tillagningstid: 60 minuter
Portioner: 4
Gör så här
Gnocchin
-
Sätt på en kastrull med saltat vatten. Skala sötpotatisen och skär i mindre kuber. Koka under lock tills de är mjuka. Sila bort vattnet och låt sötpotatisen svalna i en bunke.
-
Mosa med hjälp av en potatisstöt och tillsätt mjöl, salt och peppar. Blanda väl tills du har en fast deg.
-
Forma 2 avlånga rullar av degen. Skär sedan gnocchi-bitar av rullarna som blir cirka 4 sm långa.
-
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och lägg ner ett par gnocchis i taget och låt dem koka tills de flyter upp till ytan.
-
Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek gnocchin gyllenbruna.
Såsen
-
Stek löken på medelhög värme i 2 minuter i stekpanna.
-
Pressa ner vitlöksklyftorna och stek ytterligare 1 minut under omrörning.
-
Tillsätt kokosmjölk, vinäger, kryddor och låt koka upp. Låt småputtra i cirka 10 minuter och tillsätt spenaten efter halva tiden. Red såsen med maizena för att få den att tjockna till. Smaka av med salt & peppar.
Ingredienser
Gnocchi
2 stora sötpotatis (1000 gram), kokta
7-8 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 tsk olivolja, för stekning
Krämig spenatsås
1 rödlök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk kokosmjölk
1 tsk balsamvinäger
100 gram färsk spenat
1 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk chiliflakes
1 msk maizena, för redning
Salt & peppar, efter smak
Olivolja, för stekning