Den här en riktig festsallad du ställer på buffébordet, bjuder på som förrätt eller serverar som huvudrätt med valfritt tillval av protein, förslagsvis stekt oumph. Min pumpasallad kombinerar både syrlighet, sötma och krämighet genom de de syrliga granatäppelkärnorna, de söta pumpabitarna och den krämiga cashewyoghurten.
Tillagningstid: 1 timme
Antal: 4 personer
Gör så här
1. Cashewyoghurt
Lägg cashewnötterna i blöt 10-24 timmar. Skölj under rinnande vatten och för över till en mixer. Tillsätt vatten och mixa till en så slät kräm som möjligt. Rör ner krämen i en glasskål och vispa i probiotikapulvret. Täck skålen med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar tills små bubblor har hunnit bildats på ytan. Smaka av med salt och citronjuice.
2. Sätt ugnen på 220 grader. Skala och skär pumpan i mindre bitar. Smörj en långpanna och strö ut pumpabitarna. Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål och smaka av med salt och peppar. Massera in marinaden kring pumpabitarna och rosta i mitten av ugnen i 25-30 min.
3. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj svartkålsbladen under rinnande vatten och dra sedan loss från stjälkarna. Lägg i en bunke och ringla över olivoljan. Massera bladen med händerna tills de upplevs lite mjukare. Lägg ett bakplåtspapper på en långpanna och strö ut grönkålsbladen. Strö över flingsalt och rosta i mitten av ugnen i 15 min.
4. Rensa trattkantarellerna och stek i smör snabbt.
5. Rosta hasselnötterna i en stekpanna utan matfett i 2-3 min på hög värme. Hacka sedan grovt.
6. Blanda ingredienserna till dressingen och vispa i hop i en skål.
Uppläggning
Fördela spenaten och pumpabitarna jämnt på 4 tallrikar i en diagonal linje. Lägg några smörstekta kantareller och lökar längs båda sidorna om pumpabitarna. Strö över lite hasselnötter och granatäppelkärnor. Toppa med 4-5 stycken svartkålschips.
Klicka ut 3-4 klickar cashewyoghurt på båda sidorna av den diagonala linjen. Ringla slutligen över dressingen över salladen.
Ingredienser
1/2 butternut pumpa, tärnad
Marinad:
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
3 msk smält valfritt smör
1 msk ljus misopasta
1 tsk senapsfrön
Salt och peppar
……………………………
300 gram färska spenatblad
150 gram svartkål + 1 msk olivolja + 1 msk olivolja
200 gram trattkantareller
1 dl rostade hasselnötter, grovt hackade
1 dl picklad rödlök, se recept nedan
1 granatäpple, urkärnade
Dressing:
1 dl kallpressad rapsolja
1/2 dl olivolja
1 msk citronjuice
1 msk granatöppelsirap
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Cashewyoghurt
2 dl cashewnötter, blötlagda i minst 10 timmar
2 dl vatten
2 probiotikakapslar
1 msk citronjuice
1 tsk salt