Sötpotatis med cashewkräm, rostade kikärtor & avokado
Idag är det nationella vegetariska dagen och det tänker jag fira med bakad sötpotatis med härliga tillbehör. Det är en dag att visa hur jäkla gott vegetarisk mat kan vara!
Antal personer: 4
Tillagningstid: 60 min
Gör så här
Sätt ugnen på 220 grader. Placera potatisarna i en ugnsform och stick några hål i dem med en gaffel. Ringla över olivolja och baka i ugnen 30 min.
Skölj kikärtorna under rinnande vatten och lägg i en bunke. Skala och finhacka vitlöken och blanda ner med kryddorna och olivoljan. Massera in i kikärtorna och för över till en långpanna med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen på 220 grader i 20 min.
Skölj cashewnötterna under rinnande vatten och lägg sedan i en matberedare/eller mixer tillammans med övriga ingredienser. Mixa till en slät kräm.
Skala och skär tunna skivor av avokadon och finstrimla salladslöken.
Skär ett kors mitt över sötpotatisen och öppna upp den. Strö över kikärtor, avokadobitar, salladslök och ringla över cashewkrämen. Smaka av med extra salt och peppar.
Ingredienser
4 stora sötpotatisar
4 salladslökar, tunt skivade
2 avokados, tärnade
Ugnsrostade kikärtor
1 burk kikärtor
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk spiskumminpulver
1 tsk chilipulver
1 msk olivolja
Salt & peppar
Cashewkräm
2 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
2 msk citronvätska
1 msk olivolja
1 dl havremjölk
1/2 tsk flingsalt
1/2 tsk svartpeppar