Quinoasallad med tahinidressing
Quinoa är ett riktigt superfrö som är ett s.k. fullvärdigt protein och är också rik på fiber, är glutenfri & har ett lågt GI-värde. Orientaliska smaker såsom apelsin, sultanrussin, nötter och tahinidressing ger karaktär till den här matiga quinoasalladen som mättar i det höstiga ruskvädret.
Gör så här
- Tahini + dressing
Rosta sesamfröna i cirka 5 min. Mixa i en matberedare i 1 min. Tillsätt olja och salt och mixa till en slät sås. Tahini dressing: blanda 2 msk tahini med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. - Quinoa
Koka upp vatten, buljongtärning och salt. Skölj quinoan under varmt rinnande vatten och lägg i det kokande vattnet. Låt småputtra under 15 min. - Strimla sallad, salladslök och persilja, och skiva squash tunt. Skala apelsinen och skriva i tunna klyftor.
- Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek squash-skivorna gyllenbruna.
- Rosta nötterna och fröna i en torr stekpanna i 1-2 min.
- Blanda quinoa med sallad, squash, salladslök, apelsinklyftor, nötter & frön, russin och persilja.
- Ringla över dressingen och servera.
Ingredienser
3 dl ljus quinoa
6 dl vatten + 1/2 svamp buljongtärning + 1/2 tsk salt
4 salladslökar, strimlad
1/2 squash, tunt skivad
1/3 salladshuvud
1 apelsin, klyftor
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl cashewnötter
1/2 kruka persilja
olivolja för stekning
Tahini
3 dl sesamfrön
4 msk rapsolja
1/2 tsk salt
Tahinidressing
4 msk tahini
2 vitlökslyftor
2 tsk risvinäger
2 dl kokosmjölk
2 lime
Salt & peppar