Veganska lussebullar
Klassiskt recept på lussebullar fast veganska. Mjölken är utbytt mot mandelmjölk och smöret mot mjölkfritt margarin. Jag penslar sedan mina lussebullar med aqua fava (kikärtsspad) istället för med ägg men pärlsockret fäster lika bra för det!
Tillagningstid: 1 1/2 timme
Portioner: cirka 30 stycken
Gör så här
-
Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och dra från plattan när degspadet har nått ca 37˚C grader.
-
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl tills du har en blank och smidig deg som lyfter från kanterna. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
-
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut klassiska lussebullar av degen, cirka 30 st. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
-
Pensling och garnering: Tryck ut russinen i varje ända, pensla lussebullarna med lite spad från en burk kikärtor och strö över pärlsockret.
-
Grädda lussebullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt lussebullarna svalna på galler under en bakduk.
Ingredienser
50 gram jäst för söta degar
150 gram mjölkfritt margarin
1 gram saffran, 2 påsar
1,5 dl strösocker
5 dl mandelmjölk
1/2 tsk salt
14 dl vetemjöl
Pensling & garnering
2 msk kikärtsspad
pärlsocker
russin