Vegansk köttbullemacka med rödbetssallad
En klassisk köttbullemacka med rödbetssallad hör verkligen julen till. Det är en perfekt rätt att slänga ihop om du vill ta tillvara på dina julmatsrester. Här kommer receptet på en vegansk köttbullemacka som smakar grymt gott, är nyttig & betydligt mer klimatsmart än originalet. Kan det bli bättre!
Tillagningstid: 40 min
Antal: 4 portioner
Gör så här
Vegoköttbullarna
- Rosta solroskärnorna några minuter i en stekpanna.
- Stek löken i 3 minuter i riktigt med olja. Tillsätt vitlök och stek ytterligare 1 minut.
- Lägg solroskärnorna i en avlång bunke och tillsätt löken med oljan i stekpannan. Tillsätt tamarin och mixa till en fin färs med en stavmixer.
- Tillsätt kryddpeppar, ströbröd och smaka av med salt och peppar.
- Rulla små bollar av färsen och stek gyllenbruna i rikligt med olja.
Övriga moment
- Bre ett tjockt lager rödbetssallad på din kavringskiva.
- Toppa med vegoköttbullar och lite finstrimlad grönkål
Ingredienser
Vegoköttbullarna, 16 st
3 dl solroskärnor (rostade)
1 gullök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven eller grovhackad
2 msk sojasås
2 tsk kryddpeppar, mald
1 dl ströbröd
Salt och peppar, efter smak
Olja, för stekning
Vegansk rödbetssallad, se recept här
Tillbehör
Kavringbröd, fyra skivor
1 grönkålsblad, finstrimlad
Köttbullens historia
Mina köttbullar i min veganska köttbullemacka har en bas på solroskärnor men du kan lätt tvista till receptet genom att tillsätta exempelvis svarta bönor eller stekt hackad svamp. Hur köttbullen ursprungligen kom till Sverige kan du läsa mer om på Matkalender.se, se här. Vill du testa riktigt grymma veganska köttbullar så besök det hållbara cafét Kalf & Hansen i Stockholm.