Stuvad grönkål
Grönkål är ett måste på mitt julbord. När min mamma varje år stod och stekte grönkål på julaftonens morgon & doften spred sig genom huset så visste jag att nu var det jul! Själv brukar jag stuva min grönkål i grädde och göra olika sorters sallader på rå grönkål. I år kommer jag laga en vegansk stuvad grönkål som är både smakrik, krämig & får dig komma in i ännu mer julstämning!
Tillagningstid: 40 min
Antal: 4 portioner
Gör så här
Skölj grönkålen under rinnande vatten och riv loss bladen från de grova stjälkarna.
Hacka grönkålsbladen grovt.
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs på grönkålen tills bladen har mjuknat, 10-15 minuter. Tillsätt den rivna vitöken de sista minutrarna.
Smält smör i en kastrull och vispa i mjöl.
Tillsätt 1 1/2 dl grädde, mjölk och fond medan du vispar och rör ner grönkålen.
Smaksätt med senap, muskotnöt, salt, peppar och resten av grädden & låt den stuvade grönkålen sjuda i 15 minuter.
Ingredienser
200 gram grönkål
1 vitlök, riven
2 msk mejerifritt smör
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl mejerifri grädde
2 dl mejerifri mjölk (osötad)
1 tsk kantarellfond
2 tsk dijonsenap
1 tsk ljus sirap
1 krm muskotnöt, riven
Salt & peppar
Smör, för stekning
Mer om grönkål
Grönkål är rik på både järn, kalcium, C-vitamin, A-vitamin, lutein & fibrer. Grönkål har funnits i Sverige sedan1300-talet. Men på 1800-talet sökte sig många fattiga hallänningar till Nordtyskland för att arbeta, och när de återvände tror man att de tog med sig grönkål vilket gjorde denna råvara populär att odla i Halland och på olika platser i landet. Källa: Smaka Sverige