Pastasallad med tempeh & persiljedressing

Här är en somrig pastasallad som passar perfekt för picknicken eller att snabbt laga till som en somrig lunch. Basen är fullkornspasta & det veganska proteinet tempeh som båda har ett högt järn, protein-och fiberinnehåll. 

Är du gravid eller vill hitta växtbaserade rätter som har ett rikt järninnehåll kommer det här receptet att passa dig. Varje ingrediens är framtaget för att det har ett av de högsta järninnehållet per 100 gram nämligen! 

Tempeh
Tempeh är ett supergott proteinsubstitut till kött. Den består ofta av fermenterade sojabönor eller ärtor. I sallader funkar den till exempel jätte bra att ersätta kycklingen med. Tempeh har ett högt järn och proteininnehåll, är fiberrikt & innehåller i regel inget mättat mätt eller det “onda” kolestreolet LDL. 

Tillagningstid: 30 min
Antal: 4 portioner

Gör så här

  • Koka pastan i välsaltat vatten tills den är al dente.

  • Mixa ingredienserna till dressingen i en matberedare eller i en avlång bunke med hjälp av en mixerstav. *Dressingen ska vara slät.

  • Ta fram en stor bunke eller salladsskål. Lägg i tunt skivad rödlök, de halverade tomaterna, tranbär, pumpafrön & ruccola. 

  • Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek tempen tills den är frasig och har fått färg. 
  • Blanda i fullkornspastan, tempehbitarna och ringla över alla dressing. Tossa runt dressingen med salladen så en fördelas jämnt och ger ett krämigt intryck.

  • Avsluta med att smaka av med extra salt & peppar.

Ingredienser
8 dl fullkornspasta
150 gram tempehbitar (jag körde med Tempeh Provencale från A2o)
7 gula bärnstensstomater, halverade
30 gram ruccola
1/2 rödlök, skivad 
1/2 dl tranbär
1 dl pumpafrön, rostade

Dressing
1 kruka persilja 
2 msk hampafrön
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk dijonsenap
1/4 stor citron, vätskan
1 tsk honung eller agavesirap
1 dl mild olivolja eller rapsolja
Salt & peppar efter smak

Pastasallad med tempeh & persiljedressing