Vegansk kantarelltoast
De svenska skogarna har redan börjat fyllas med höstens svamp. Kantareller som brukar kallas för “skogens guld” förgyller vilken rätt som helst och en av de absolut populäraste är kantarelltoasten. Den är både enkel att göra och smakar underbart. I min veganska version har jag använt Oatly’s havregrädde iMat.
Tillagningstid: 20 min
Antal: 4 personer
Gör så här
- Rensa kantarellerna och halvera de allra största svamparna. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka persiljan och ställ åt sidan.
- Hetta upp en stekpanna med smör och stek kantarellerna på medelhög värme medan en del av vätskan avdunstar, cirka 2 min. Stek lök och vitlök separat i smör i cirka 2-3 min. Blanda ner löken med kantarellerna och slå på grädden, fond, och vinäger. Låt småputtra i 5 min och smaka sedan av med salt och peppar.
- Skär brödet i 4 stora skivor. Riv över vitlöken och fördela jämnt över brödskivorna. Ringla över olivolja. Hetta upp en stekpanna med ytterligare olivolja och stek gyllenbruna på båda sidorna.
- Fördela kantarellstuvningen över brödskivorna och smaka av med salt och peppar. Toppa med persilja och servera som förrätt eller lättare kvällsmål.
Ingredienser
400 gram kantareller
4 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl Oatly matlagningsgrädde
2 tsk rödvinsvinäger
1/2 svampbuljongtärning
Salt och peppar efter smak
Smör för stekning
Brödet
2 ciabattabröd eller 4 stora skivor levainbröd
2 stora vitlöksklyftor, rivna
2 msk olivolja
1 kruka persilja, strimlad