Tunnbrödssnittar med cashewdipp & örtfrödipp
Perfekt mingelmat att bjuda på under examensmottagningen eller midsommarfirandet. Dippsåserna funkar även som smörgåspålägg till frukostmackan och går att smaksätta på en mängd olika vis. I det här receptet får solrosfrödippen sällskap av oregano och persilja medan cashewnötsdippen är smaksatt med miso.
Tillagningstid: 10 timmar blötläggning + 10 min
Portioner: 20 snittar
Gör så här
Lägg alla ingredienser för respektive dipp i en matberedare eller mixer. Mixa till en slät kräm och smaka av med salt och peppar.
Skär 4×4 cm långa tunnbrödskivor och ha på en klick dipp. Toppa med finhackad gräslök, solrosfrön och citronzest.
Cashewnötter
Cashewnötter utgör en perfekt grund om du ska göra mejerifria dressingar, dippar eller gräddfilsröror.
Knepet är dock att blötlägga cashewnötterna i god tid innan. Gärna över natten. När det sedan är dags att mixa ihop nötterna pulveriseras dem lättare och röran blir mycket slätare. Cashewnötter innehåller både protein, fiber och är rika på e-vitamin- en antioxidant som skyddar kroppens celler från skadlig oxidation och magnesium som är viktig för en normal nerv- och muskelfunktion.
Ingredienser
Örtfrödipp
2 dl solrosfrön (blötlagda i minst 2 timmar)
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 näve valfria färska örter, tex. persilja & oregano
1/2 citron, saften & zest
2 msk olivolja
1 dl vatten
Salt & peppar
Cashewdipp
2 dl cashewnötter (blötlagda i minst 2 timmar)
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk b-jäst
1 tsk misopasta
1/2 citron, saften
1 tsk äppelcidervinäger
1 dl mandelmjölk
Salt och peppar
Tillbehör
Gräslök, finhackad
Hårt tunnbröd
Rostade solrosfrön
Citronzest