Smördegstarte med sparris
Sparris har sin korta säsong under maj-juni och skriker vårkänsla. På en bädd av smördeg med en krämig cashewnötskräm vilar sparrisen när den sakta puffar upp i ugnen. De kommer göra succé på buffébordet i påsk!
Antal: 10 st
Tillagningstid: 40 min
Gör så här
- Blötlägg cashewnötterna helst under natten, annars minst 30 minuter. Skölj cashewnötterna i ett durkslag under rinnande vatten. Blanda cashewnötterna med resten av ingredienserna i en mixer/matberedare och mixa till en slät puré.
- Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut smördegsplattorna på ett bakplåtspapper på en långpanna. Nagga degen med en gaffel, pensla på lite sojagrädde och förgrädda i 10 minuter. Ta ut och låt svalna lite.
- Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Gör även i ordning en bunke med kallt vatten med isbitar. Bryt av den träiga biten av sparrisen och lägg i vattnet när det sjuder (OBS. sparrisen får inte koka). Låt sparrisen sjuda i 2 minuter och lyft sedan över till isbadet.
- Bred ut cashewblandningen i mitten av varje smördegsplatta. Lägg fyra sparrisar i rad över krämen. Smaka av med salt & peppar och ringla över några droppar olivolja.
- Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills smördegsplattorna är gyllene bruna och frasiga.
Ingredienser
2 paket tinade smördegsplattor (400 g styck)
1 msk sojagrädde
500 g färsk grön sparris
1 msk olivolja
Salt och peppar
Cashewröra
3 dl cashewnötter, blötlagda
4 msk olivolja
1 msk färskpressad citronjuice
1 kruka färsk persilja, finhackad
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 dl vatten
Salt och peppar