Pumpapizza
När en pizza inte har ett lager av tomatsås i botten är det en pizza bianco. Den nästan karamelliserade pumpan och purjolöken med den knapriga svampen skapar underbara smaker efter att ha fått ett lager ost och lite sötma från agave eller honung. Det är ett perfekt mingelsnack du kan servera på din Halloweenfest eller för andra högtider.
Tillagningstid: 45 minuter
Antal: 15 tarte
Gör så här
- Sätt ugnen på 230 grader.
- Rensa svampen och strö ut på en långpanna med bakplåtspapper på.
- Skölj purjolöken och skiva tunt. Skala och tärna butternutpumpan. Blanda med svampen och ringla över 2 msk olivolja. Smaka av med salt och peppar. Rosta grönsakerna i ugnen i 20 min tills de blivit lite bruna i kanterna.
- Kavla ut pizzadegen till 15 rutor. Placera på två långpannor med bakplåtspapper.
- Pensla rutorna med olivolja och fördela grönsakerna jämnt de 15 rutorna och toppa med finhackad timjan och riven ost. Ringla över lite mer olivolja och smaka av med extra flingsalt och salt.
- Gratinera i ugnen mellan 14-18 min. Ringla över en tunn stråle agavesirap på varje tarte om den ska vara vegansk annars flytande honung.
Ingredienser
En rulle färdigköpt pizzadeg
Topping
1/2 butternut pumpa (4 dl)
200 gram ostronskivling
1 purjolök
3 msk olivolja
1 msk finhackad timjan
2 dl valfri ost, gärna mjölkfri
Flingsalt & peppar
Agave eller ekologisk honung
Hälsofördelarna med pumpa
Pumpa är kalorisnål grönsak som härstammar från Nordamerika. Den är rik på betakaroten som skyddar huden från solen, c-vitamin, a-vitamin och kalium. Pumpa innehåller även den del folsyra som är bra för dig som är gravid.