Mammas morgonbröd
Mammas morgonbröd blev jag & brorsan serverade nästan varje helg under tonåren. Då var man allt bortskämd. Bröden bakas i två steg; degen slänger man ihop på fem minuter kvällen innan, sedan gräddas brödbullarna i ugnen morgonen därefter. En ljuvlig doft kommer att sprida sig i hemmet och väcka dina nära och kära. Sen är det bara att äta och njuta!
Antal: 10-12 små bröd
Tillagningstid: Jäsning över natten + 25 minuter
Gör så här
Kvällen innan Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke. Tillsätt kallt vatten och rör ihop till en deg med hjälp av en träslev. Lägg en tallrik över bunken och låt stå framme i köket under natten.
Morgonen därpå Sätt ugnen på 225 grader och smörj två plåtar.
Strö lite mjöl på bakbänken. Fös ner den lösa, bubbliga degen på den mjölade bänken med en degspade (Obs. utan att röra runt och skada jäsningen!).
Klicka över lagom stora bitar av degen med degspaden och lägg över på plåtarna. Grädda i 15 minuter. Har du varmluftsugn gräddar du båda samtidigt, med lite mellanrum mellan plåtarna.
Ingredienser
1/2 paket torrjäst
13 dl vetemjöl (alt 10 dl vetemjöl+3 dl grahamsmjöl)
1/2-1 tsk salt
6 dl vatten