Kronärtskocka med vegansk aioli
Här har du vegetarianernas bästa substitut till kräftorna! Vid en kräftskiva är det inte så himla kul att inte kunna äta kräftor. Visst kan man äta västerbottenpaj och aioli (om du är lakto-ovo vegetarian), sallad och bröd men jag känner alltid att någonting fattas. Jag vill också gärna kunna plocka och pilla och dippa- och det kan jag göra med kronärtskockans blad. Till den serverar jag en hemmagjord aioli gjord på aqua fava.
Tillagningstid: 45 min
Antal portioner: 2 personer
Gör så här
Fyll en stor kastrull med saltat vatten och citronskivorna och låt koka upp.
Skär av stjälkarna på kronärtskockan och klipp ner de taggiga och hårda bladen.
Koka kockorna under lock på medelhög värme i 30-40 minuter.
Plocka upp kronärtskockorna från vattnet och låg de svalna en stund innan servering.
Vegansk aioli
Lägg alla ingredienserna i en smal och avlång plastbunke och mixa till en fluffig aioli med en stavmixer.
Servering
Servera en kronärtskocka per person placera på en tallrik. Pressa över lite citron och strö flingsalt över. Fyll en liten skål med aioli och ställ bredvid.
Ingredienser
2 stora kronärtskockor
1 liten citron, skivad
1 l vatten
1 tsk salt
Vegansk aioli
3 msk kikärtsspad
1,5 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk citronvätska
Salt & peppar
Tillbehör
1/2 citron, juicen
Flingsalt