I dag är det World Vegetarian day och det firar jag med att göra en vegansk tzatziki! Under flera år hade jag svårt att hitta bra alternativ till tzatziki men nu har jag äntligen fått till ett recept där jag personligen inte saknar originalet särskilt mycket. Eftersom cashewnötterna är rätt feta blir såsen lätt mäktig och kompakt, så se till att späda med lite vatten om du känner att den blir för tjock när den mixas. Citronvätskan bidrar även med en del vätska och gör såsen med frisk och syrlig i smaken.

Ingredienser
2 dl cashewnötter, blötlagda
1 dl vatten
2 vitlöksklyftor, skalade
1 liten citron, saften
1/2 gurka, riven
Salt & peppar

För garnering
Olivolja
1 dl färsk persilja, finhackad
1/2 liten rödlök, finhackad

Tillagningstid: 10 minuter
Antal:
4 personer

Gör så här

Blötlägg cashewnötterna i minst 30 minuter, helst ett par timmar.

Riv gurkan på den grova sidan av ett rivjärn.

Silla bort vattnet från cashewnötterna under rinnande vatten och för över till en matberedare.

Tillsätt övriga ingredienser, förutom gurka, och mixa till en slät kräm.

Blanda i gurkan och smaka av med salt och peppar.


IN ENGLISH

Vegan tzatziki

Today its the World Vegetarian Day and celebrate this day I’m making a vegan tzatziki! For several years I had trouble finding good alternatives to tzatziki but I have finally cerated a recipe making me personally not miss the original version very much. Because the cashew nuts are quite fat, the sauce easily becomes compact, so add a little water if you feel it becomes too thick when mixed. The lemon juice also gives the sauce some liquid and makes it fresh and sour in taste.

Ingredients
2 dl cashew nuts, soaked
1 dl water
2 garlic cloves, peeled
1 small lemon, the juice
1/2 cucumber, shredded
Salt & pepper
Olive oil, for garnish
1 dl parsley, chopped, for garnish
1/2 small red onion, finely chopped, for garnish

Cooking time: 10 minutes
Number of servings: 4

Instructions

Soak the cashew nuts for at least 30 minutes, preferably a couple of hours.

Shred the cucumber on the rough side of a grater.

Strain the water from the cashew nuts under running water and transfer to a food processor.

Add the remaining ingredients, besides the cucumber, and mix to a smooth cream. Stir in the cucumber and season with salt and pepper.

Garnish the tzatziki by sprinkle some olive oil, red onion and parsley on top of it.

Tzatziki.jpg
Friteradaubergine3.jpg

Comment