Vegansk tzatziki
I dag är det World Vegetarian day och det firar jag med att göra en vegansk tzatziki! Under flera år hade jag svårt att hitta bra alternativ till tzatziki men nu har jag äntligen fått till ett recept där jag personligen inte saknar originalet särskilt mycket. Eftersom cashewnötterna är rätt feta blir såsen lätt mäktig och kompakt, så se till att späda med lite vatten om du känner att den blir för tjock när den mixas. Citronvätskan bidrar även med en del vätska och gör såsen med frisk och syrlig i smaken.
Tillagningstid: 10 minuter
Antal: 4 personer
Gör så här
Blötlägg cashewnötterna i minst 30 minuter, helst ett par timmar.
Riv gurkan på den grova sidan av ett rivjärn.
Silla bort vattnet från cashewnötterna under rinnande vatten och för över till en matberedare.
Tillsätt övriga ingredienser, förutom gurka, och mixa till en slät kräm.
Blanda i gurkan och smaka av med salt och peppar.
Ingredienser
2 dl cashewnötter, blötlagda
1 dl vatten
2 vitlöksklyftor, skalade
1 liten citron, saften
1/2 gurka, riven
Salt & peppar
För garnering
Olivolja
1 dl färsk persilja, finhackad
1/2 liten rödlök, finhackad