Mat för framtidssäkrade skolor

“Är inte pannkakor vegetariskt?” - Kurser & workshops inom vegetarisk skolmat för förskolor och grundskolor.

Låt er skola bli en föregångare i klimatarbetet, bidra till en hållbar framtid och skapa sunda matvanor för våra barn. Fortbilda er kökspersonal i vegetarisk matlagning med GreenIsadream.

Skollunchen står för en tredjedel av barnen matintag. Den ska vara näringstät, hälsosam och framförallt god, så att eleverna slipper gå hungriga och så att vi minimerar matsvinnet. Idag uppmanar FN såväl som WHO och Livsmedelsverket att vi måste skära ner på köttkonsumtionen av miljö- och hälsoskäl. Det är också beslutat att samtliga grundskolor ska erbjuda minst ett vegetariskt alternativ per dag. Det är ett viktigt steg framåt, men kvaliteten på de vegetariska måltiderna skiftar stort beroende på skola och geografi.

Jo, visst är pannkaka är vegetariskt, men det är inte speciellt näringsrikt. Vi vill hjälpa er planera och tillaga smakrika näringstäta vegetariska rätter som barnen kommer älska, packade alla nyttigheter de behöver för att växa och att hålla koncentrationen i skolan. Självklart följer våra måltider och menyer de allmänna näringsrekommendationerna.

FÖRBÄTTRAD KOMPETENS INOM VEGETARISK KOST

  • Ny spetskompetens inom grönt, vegetariskt och veganskt.

  • Introduktion till vegetarisk näringslära och hälsofördelar med plantbaserad kost

  • Menyhäfte med välkomponerade, populära och goda vegetariska/veganska recept

  • Praktisk kunskap i att komponera och menysätta nya kalla och varma rätter

  • Kryddblandningar och smaksättning vid vegetarisk matlagning.

  • Introduktion av nya råvaror & produkter

  • Ökad kunskap kring säsongsbaserat och närodlat

  • Hur man ökar det ekologiska utbudet till en lägre kostnad med växtbaserat.

ANDRA MERVÄRDEN FÖR ER SKOLA

  • Minska matsvinnet genom att förbättra de vegetariska alternativen, mindre mat slängs av eleverna och de vegetariska alternativen är ofta hållbarare.

  • Möjlighet att öka andelen ekologiskt i era måltider - proteiner i form av ekobönor och linser ofta är billigare än ekologiskt kött.

  • En satsning på växtbaserat i skolköket är förutom en viktig hälsofråga även en miljöfråga som både barn och vuxna bryr sig mer och mer om. Det hjälper till att differentiera er skola och visa att ni ligger i framkant.

  • Vegetarisk kost minskar behovet av andra specialdieter, laktosintolerans, glutenallergi, samt religiösa matvanor etc.

Vi hade en toppendag med Isa som var både inspirerande och lärorik. Hennes bönlasagne som vi lagade under utbildningsdagen blev en hit bland eleverna!
— Förskolan Hagatrollet i Västerås

VAD VI ERBJUDER

  • Halvdag- eller heldagsworkshops innehållande praktiska moment och teoretiska genomgångar, skräddarsydda utifrån era behov och målgrupp. I paketet ingår alla recept som lagas under kursdagen. Pris från 1800kr/per deltagare.

  • Föreläsning i vegetarisk näringslära, trender och nya produkter på marknaden, vegetabiliska proteinsubstitut, och menykomposition. I föreläsningen ingår det även provsmakningar av olika vegoprodukter & råvaror. Vi varvar teori och praktik och göra övningar i smågrupper.

  • Sexveckors menyer som vi tar fram till er skola efter en noggrann behovsanalys och i enlighet med allmänna näringsrekommendationer.

VAR FINNS VI

Vi kan komma ut till er skola  eller så gör ni en utflyktsdag till vår fina matstudio Matlabbet i Hornstull i centrala Stockholm.