Utbildning i vegetarisk kost- för skolkök

- Bidra till en hållbar framtid & sunda matvanor för era barn

Vegetarisk matlagning i skolan

Är ni en förskola eller grundskola som vill fortbilda er kökspersonal i vegetarisk matlagning?

Nu kan din skola bli en föregångare i klimatarbetet och börja skapa fler sunda näringsrika måltider som är vegetariska som följer de allmänna näringsrekommendationerna.

Idag uppmanar FN såväl som WHO och Livsmedelsverket att vi måste kära ner på köttkonsumtionen av hälsokärl. Skollunchen i grundskolan består av 1/3 av dagens matintag och därför är det viktigt att den både är näringsrik, hälsosam och framförallt tilltalar eleverna så de slipper gå hungriga samt för att undvika matsvinn.


Alla grundskolor idag ska erbjuda minst ett vegetariskt alternativ per dag vilken är en stor utveckling framåt. Dock skiftar de vegetariska måltiderna i kvalitet beroende på skola eller vilken del av landet man befinner sig i. Låt inte de vegetariska dagarna bestå av näringsfattig pannkaka eller en tråkig soppa utan överraska med goda vegetariska rätter som dessutom är packade med nyttigheter som eleven behöver för att växa och att hålla koncentrationen i skolan.
 


Fördelarna med mer vegetarisk skolmat

 • Genom att förbättra de vegetariska alternativen kan ni minska ner på matsvinnet.

 • Ni kan öka antalet ekologiska måltider då ekobönor och linser ofta är billigare än ekologiskt kött. 

 • Att satsa mer på det vegetariska i skolköket är förutom en viktig hälsofråga även en viktig miljöfråga.

 • Vegetariskt minskar behovet av andra specialdieter såsom religiösa eller allergier såsom laktosintolerans eller mjölkallergi vid servering av växtbaserade måltider.

Vad vinner ni för kompetens 

 • Inspirera och höja kompetensen hos kökspersonalen kring vegetarisk mat. 
 • Välkomponerade och goda vegetariska/veganska alternativ med recept som personalen får med sig hem. Deltagarna får lära sig skapa nya kalla och varma rätter och lära sig mer om olika kryddblandningar och smaksättning vid vegetarisk matlagning. 

 • Introduktion av nya råvaror & produkter

 • Ökad kunskap kring säsongsbaserat och hur ni ökar det ekologiska utbudet till en längre kostnad med växtbaserat.

Vi hade en toppendag med Isa som var både inspirerande och lärorik. Hennes bönlasagne som vi bla lagade under utbildningsdagen blev en hit bland eleverna!
— Förskolan Hagatrollet i Västerås
 
above-art-background-733852.jpg

Vad vi erbjuder

 • Halvdag/- eller heldags workshops innehåller praktiska moment och teoretiska genomgångar, skräddarsydda utifrån era behov och målgrupp. I paket ingår alla recept som lagas under kursdagen.
   
 • Föreläsning i vegetarisk näringslära, nya vegoprodukter på marknaden, vegetabiliska proteinsubstitut, övningar i smågrupper.
  *I föreläsningen ingår det även provsmakningar av olika vegoprodukter & råvaror.
   
 • Sexveckors menyer som vi tar fram till din skola efter en noggrann behovsanalys och i enlighet med de allmänna näringsrekommendationerna.

Var håller vi till

På GreenIsaDreams utbildningar kommer vi antingen ut till er skola  eller så gör ni en utflyktsdag till vår matstudio Matlabbet i Hornstull i centrala Stockholm.