Receptmall

För mig är det inte jul om jag inte får äta Janssons frestelse på julafton! I min familj har vi alltid skapat ett vegetariskt julbod då jag och mina syskon är födda och uppvuxna vegetarianer. Janssons frestelse har därför aldrig innehållit ansjovis-som brukar vara den ingredienser som tillför sältan till denna rätt. Jag brukar ersätta den med kapris och har även upptäckt den blir ännu godare om man tillsätter spadet.

Tillagningstid: 50 min
Antal: 4 portioner

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200 grader.

  • Skala potatisen och skär smala julienne av potatisen med kniv eller hjälp av en mandolin.

  • Smöra och bröa en ugnsform. För över potatisen och löken till formen.

  • Tillsätt kaprisen (med spadet), grädden & vänd runt potatisen i vätskan. Salta och peppra riktigt.

  • Fördela ströbrödet över potatisen.

  • Klicka ut smöret i bitar jämnt över gratängen.

  • Gratinera i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Om du ha lite extra färg på ytan så sätt upp gratängen längst upp i i ugnen de sista 5 minutrarna.

Ingredienser
6 stora potatisar, julienne
1 stor gul lök, tunt skivad
1 burk små kapris + spadet
500 ml mjölkfri grädde, tex. Oatly iMat
1,5 dl ströbröd
50 gram mjölkfritt smör
Salt & peppar, efter smak

Utrustning
Ugnsform
Mandolin
 

Historien bakom Janssons frestelse
Enligt Gastronomiska Akademin så kom Janssons frestelse efter att östermalmsfrun, Elvira Stigmark, på en bjudning lät sin kokerska Sofie Pauline Brogårde ge ansjovisgratängen namnet Janssons frestelse efter en film med samma namn (filmen Janssons frestelse från 1928) där Stigmarks favoritskådespelare hade huvudrollen.

Photo_+Annika+Lindqvist