Lektion

Skafferiet

Låt oss gå igenom vad som kan vara bra att ha i ditt skafferi när du lagar mycket vegomat.

Häng med mig när jag visar upp mitt egna skafferi i min Matstudio, se video ovan.

Kryddor & smaksättare

Har du dessa kryddor hemma på regelbunden basis kommer du alltid kunna smaksätta finare vegetariska rätter på ett lyckat vis. 

Kryddor

  • Flingsalt & svartpeppar
  • Kala namak salt
  • Vitlökspulver & lökpulver
  • Indiska baskryddor: spiskummin, korianderpulver, gurkmeja, chilipulver, garam masala, tandoori mix 
  • Timjan, oregano, basilika, dragon
  • Tacokrydda
  • Rökt paprikapulver, chipotle chilipulver

Smaksättare

  • B-jäst (Näringsjäst)
    Näringsjäst är en inaktiv jäst som används som kosttillskott &  smaksättare i vegetarisk matlagning. Du smaksätter till exempel din nötfärskost med b-jäst, rör ner den i en vegansk sås du vill ska smaka mer ostigt, i tofuröran eller i en ostfri pesto. En del B-jäst produkter är dessutom berikade med B-12- ett vitamin som många vegetarianer & veganer kan få brist på. 


  • Ekologisk buljong
    Vill du undvika socker, palmolja, färgämnen så satsa gärna på en buljong av ett lite bättre kvalitet, tex. Rene Voltaires eko Lantbuljong. Utgår vi bara från smak är Knorrs svampbuljong ett bra alternativ. 

Konserver & torkat

Baljväxter

  • Kikärtor- vegansk aioli/majonnäs, hummus, grytor, biffar, sallader, falafel, biffar.
  • Svarta bönor- mexikanska tacorätter, buddha bowls
  • Vita bönor- bönröror, biffar
  • Gröna ärtor– ärtpesto, biffar/plättar, våfflor
  • Mungbönor– biffar
  • Gröna & röda linser- biffar, soppor, sallader
  • Belugalinser- pastasåser, burgare, sallader

Gryt & såsbaser

  • Kokosmjölk- asiatiska currygrytor
  • Krossade tomater- pastasåser, grytor, gratänger

Nötter, frukt & torkade bär

  • Valnötter
  • Hasselnötter
  • Cashewnötter
  • Jordnötter
  • Sesamfrön
  • Solroskärnor
  • Pumpafrön
  • Tranbär
  • Russin
  • Lnfrön
  • Chiafrön

 

Oljor, vinäger & andra smaksättare

Har du dessa kryddor hemma på regelbunden basis kommer du alltid kunna smaksätta finare vegetariska rätter på ett lyckat vis. 

  • Värmetålig rapsolja & kallpressad:
    Stek alltid med en varmpressad rapsolja som tål upphettning när du steker på hög temperatur eller friterar. En kallpressad rapsolja kan däremot vara gott att ha i dressingar & innehåller även lite mer omega 3 fettsyror.

  • Värmetålig olivolja & extra virgin oil kallpressad
    Samma princip gäller för olivolja; stek med en värmetålig olivolja & ha en lite finare extra virgin olive oil för att ringla över salladen eller din pastarätt. Notera dock att när du gör en pesto eller hummus så är det bättre om du använder en mer neutral olivolja som inte smakar för mycket, annars tar den lätt över din rätt och ger röran en bitter smak.

  • Tamari
    Tamari, som är glutenfri, påminner om soya men smakar ofta mjukare och mindre bittert än vanlig soja. Produkten kommer från Japan och har en hög umami halt. Den används 

  • Sesamolja
    Sesamolja är populär i asiatisk matlagning och ger den där asiatiska touchen utn att du behöver anstränga dig för mycket om du vill lyckas med din asiatiska dippsås, wok eller nudelrätt. 

     

  • Balsamvinäger/rödvinsvinäger & vitvinsvinäger
    Balsamvinäger är en av mina absoluta favoriter som alltid står i mitt skafferi. Den runda och söta doften som samtidigt balanserar en tydlig syra passar perfekt i tomatsåser, dressingar & marinader. Rödvinsvinäger har en högre fruktsyra och är rundare i sin smak än vitvinsvinäger som är fruktig och aromrik.

  • Äppelcidervinäger
    En bra äppelcidervinäger har den friska & söta karaktären som ett äpple har med fin syra. I vegetarisk matlagning används den i cashewnötsröror, marinader, tomatsåser & soppor.

  • Worcestersås
    En riktig umami bomb som bland annat innehåller tamari, balsamvinäger, tamarind & melass. Originalet innehåller även ansjovis men det finns också veganska märken. Funkar perfekt till BBq såser, marinader & i mustiga grytor. 

  • Kinesisk soja
    Kinesisk soja använder jag ofta när jag ska smaksätta en gräddig brunsås eller en mustig gryta. 

  • Honung & agave
    Honung är jätte bra att ha i skafferiet för att smaksätta din gröt med, använda i sötare vinägretten & i marinader. Ett veganskt alternativ till honung är den mexikanska produkten Agave som är en slags vegetabilisk söt sirap.

 

Gryn/pasta/mjöl

Ditt kök kanske inte är så stort & ofta köper man på sig en massa mjölksorter och exotiska gryner för att man någon gång ska baka ett speciellt bröd eller maträtt. Här kommer en lista över de näringsrika gryner, pastasporter & mjölsorter som jag använder regelbundet som som inte står och samlar damm. 

Ris & gryner

  • Råris/fullkornsris
    När det yttersta skalet på risgrynet är borttaget kallas riset för råris, brunris eller fullkornsris. Det innehåller mer fibrer, vitaminer och mineraler än vitt, skalat ris.

  • Quinoa
    Quinoa är ett glutenfritt frö som odlas uppe i Anderna i Sydamerika. Detta lilla frö är inte bara fiberrik och har ett högt proteinvärde- det räknas även till kategorin fullvärdigt protein, dvs det innehåller alla essentiella aminosyror kroppen behöver, precis som rött kött gör. 
    Quinoa passar perfekt som alternativ till ris, perfekt att göra ner i lite matigare sallader, fylla en burrito eller wrap med. 

  • Matvete/Mathavre/Matkorn/fullkorns bulgur & couscous
    Matvete och mathavre är perfekta att röra ner i sallader om du vill göra dem lite mer matiga eller som tillbehör till grytor & biffar.

Pasta/nudlar

  • Lins eller kikärtspasta
    Vi äter i Sverige väldigt mycket vit pasta men ett sätt att minska ner på detta är att servera din pastasås med en lins eller kikärtspasta. Proteinvärdet är högre & GI värdet lägre. Jag brukar ha som vana att alltid ha lite av den här sortens pasta för vardagar eller en helglunch för att sedan lyxa till det med en italienska vit pasta vid helgmiddagarna. OBS. läs på innehållsförteckningen innan du väljer linspasta. Proteinvärdet bör ligga på minst 80% baljväxter.

  • Fullkornsspagetti
    Fullkornspasta är också ett nyttigare alternativ till vanlig vit pasta. 
  • (välj ett märke som har en hög procentandel fullkorn)

  • Glasnudlar (glutenfritt) *tillverkade på mungbönestärkelse. Fettfri men högt kolhydratsinnehåll. Lågt proteininnehåll. Använd i asiatiska sallader eller nudelrätter.

 

Mjölsorter

  • Bovetemjöl
    Bovetemjöl är ett glutenfritt mjöl som dessutom är ett fullvärdigt protein. Rör ner i dina bananpannkakor, våfflor, galetter eller i biffarna för att binda. 

  • Vetegluten
    Vetegluten kan du beställa online eller i vissa utvalda butiker. Det är ett färdigt mjöl som har extraherat ur vetemjöl då stärkelsen har “tvättats” bort och ett rent proteinmjöl blir kvar. Vetegluten kan blandas med olika buljonger och andra ingredienser för att skapa ett degsubstitut som brukar kallas för seitan. Du kan tillverka färs, grytbitar, filéer och även röra ner vetegluten direkt i dina biffar för bättre konsistens. Innehåller 77 gram protein per 100 gram.

  • Havregryn
    Havregryn är både glutenfria & fiberrika. Har du altid havregryn hemma kan du alltid göra gröt, blanda ner i din smoothie, i bröd & i biffar som bindare.