Ingredienser
100 gram mjölkfritt smör
2 msk ljus sirap
3 dl strösocker
4 msk kakao
2,5 dl vetemjöl
1 1/2 dl havremjölk (iKaffe)
1 krm salt
Tillbehör
Grädde eller vaniljglass

Idag är det den 7 november- Kladdkakans dag! Vår svenska kladdkaka är dock inte en vanlig chokladkaka, utan den är mer seg ut mot kanterna och kladdig i mitten. Vissa hävdar att kakan kom till i Örebro 1938 av en kvinna som hette Gudrun Isaksson som försökte följa ett brownie recept från USA men som glömde ha i bakpulver.

Tillagningstid: 15 min + 25 min
Antal: 6-8 portioner
 

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader.

  • Smöra och bröa en teflonform med avtagbara kanter, cirka 15/6 cm.

  • Smält smöret i en liten kastrull och rör sedan ner sirapen.

  • Blanda i socker och sikta i mjöl och kakao.

  • Blanda i havremjölken.

  • Fyll formen med smeten och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

  • Servera kladdkakan till vispad grädde eller vaniljglass från Oatly.

Mer om Kladdkakan
Mia Öhrn, författare till kokböckerna Kladdkakor och Bästa kladdkakor, menar dock att det mest är troligt att kladdkakan uppkom i Sverige efter att chefsredaktören Margareta Wickman på Hemmets Journal, som smakade en väldigt god & kladdig chokladkaka i Paris 1968, fick med sig receptet hem till Sverige och fick det publicerat mot slutet av 1970-talet. Kakan blev väldigt populär och Kladdkakans Dag firar denna älskade kaka nationellt, som fick ännu större popularitet under 1990 talets stora Kaféboom.


IN ENGLISH

Swedish vegan mud cake

Ingredients
100 gram of milk-free butter, melted
2 tablespoons light syrup
3 dl caster sugar
4 tablespoons cocoa powder
2,5 dl wheat flour
1 1/2 dl thick dairy free milk
1 krm salt
Served with
Whipped cream or vanilla ice cream

Today its November 7- the Mud Cake Day!
The Swedish mud cake is not exactly a traditional chocolate cake though. Its more dense & sticky with a soft centre. One popular story goes, that this cake was developed in 1938 when a woman in Örebro named Gudrun Isaksson was trying to bake a brownie recipe from the USA but yet forgot the baking powder.


Cooking time: 15 + 25 min
Number of servings: 6 -8


Instructions

  • Set the oven to 175 degrees.

  • Grease a baking tin with detachable edges, about 15/6 cm.

  • Melt the butter in a small saucepan and then stir in the syrup.

  • Mix in the sugar, flour and cocoa.

  • Mix in the dairy free milk. Fill the baking tin with the batter and bake in the middle of the oven for 20-25 minutes.

  • Serve the cake with whipped cream or vanilla ice cream from Oatly.

More abut the Swedish mud cake
Mia Öhrn, author of the cook books Kladdkakor and Bästa kladdkakor, notes that the mud cake most likely came to Sweden after food writer Margareta Wickman, who tried a very sticky chocolate cake when visiting Paris in 1968, managed to get the recipe published in a Swedish newspaper in the late 1970's. It became very popular. The Mud Cake Day Kladdkakans Dag celebrates this nationally beloved cake which gained even more popularity during the 'kaféboom' in the 90's.

Comment