Ingredienser

1 paket vegostrimlor från Kung Markatta (EKO)

Marinad
1 tsk sambal oelek
1 tsk torkad oregano
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 citron, juicen
1 tsk balsamvinäger
1/2 dl rapsolja
Salt & peppar, efter smak

Vitlökssås
1 dl cashewnötter, blötlagda
1 dl äggfri majonnäs
1 tsk vitlökspulver
Salt & peppar, efter smak

Koriandersås
1 kruka koriander
1/2 tomat, klyftad
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
1 grön chilifrukt, grovt hackad
1 lime, juicen
Salt & peppar, efter smak

Picklad rödlök
1 stor rödlök, tunt skivad
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten

Tillbehör
Tomater, skivade
Sallad, strimlad
Pitabröd


 

I Sverige inträffar Kebabens dag den 11 september! Kebaben tros ha sitt ursprung i Anatolien i dagens Turkiet där det var vanligt att äta kött inlindat i bröd. Det här är en köttfri variant av den klassiska svenska kebaben i bröd. Jag fick nämligen möjlighet att pröva Kung Markattas nya vegoprotein produkter nyligen. Deras vegostrimlor kan antingen stekas, grillas eller ugnsbakas och kommer redan förmarinerade. Jag valde dock att skjuta till lite extra smaker genom att marinera dem en extra gång. Till det serverar jag en vegansk vitlökssås, en kryddstark koriandersås, picklad rödlök, sallad & tomater. 

Vill du läsa mer om Kebabens dag, besök Matkalender.nu

 

Tillagningstid: 45 min
Antal: 4 personer

 

Gör så här

 

Vegokebaben

  • Sätt ugnen på 250 grader.

  • Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg ner vegostrimlorna i marinaden och ställ i kylen i cirka 30 minuter.

  • Trä vegostrimlorna på träspett och placera ut på en långpanna med bakplåtsplattor under. Grilla i mitten av ugnen cirka 10 minuter.


Vitlökssås

  • Blötlägg cashewnötterna i vatten minst 1 timme innan. Sila bort vattnet och skölj sedan nötterna under rinnande vatten.

  • Mixa cashewnötterna tillsammans med övriga ingredienser till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

Koriandersås

  • Blanda alla ingredienserna i en matberedare och mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

 

Picklad rödlök

  • Koka upp ättikssprit, socker och vatten i en liten kastrull. När sockret har lösts upp, dra kastrullen från plattan och låt svalna.

  • Lägg den skivade löken i en ren glasburk och slå på 1-2-3 lagen.

  • Ställ i kylen i minst 2 timmar innan servering. Kan förvaras i kyl upp till 2 veckor.

Fyll ditt pitabröd med valfria tillbehör såsom tomat och sallad. Stoppa sedan in några vegostrimlor följt av picklad lök, vitlökssås och koriandersås.

Bon appetit! 


IN ENGLISH

Vegan kebab in pita bread

Ingredients

1 package of veggie strips from King Markatta (ECO)

Marinade
1 teaspoon sambal oelek
1 teaspoon dried oregano
1 garlic clove, shredded
1/2 lemon juice
1 teaspoon balsamic vinegar
1/2 dl rapeseed oil
Salt and pepper, to taste

Garlic sauce
1 dl cashew nuts, soaked
1 dl egg-free mayonnaise
1 teaspoon garlic powder
Salt and pepper, to taste

Cilantro sauce
30 gram cilantro
1/2 tomato, chunks
1 garlic clove, roughly chopped
1 green chili fruit, roughly chopped
1 lime juice
Salt and pepper, to taste

Pickled red onions
1 large red onion, thinly sliced
1 dl acetic acid
2 dl caster sugar
3 dl water

Sides
Tomatoes, sliced
Lettuce, shredded
Pita bread

In Sweden, the Kebab Day takes place on September 11th! The Kebab is believed to originate from Anatolia in today's Turkey where it was common to eat meat wrapped in bread. This is a meat-free version of the classic Swedish kebab in bread. I was given the opportunity to try King Markata's new veggie protein products recently. Their veggie strips can either be fried, grilled or baked is already marinated when you buy them. However, I chose to add some extra flavors by marinating them an extra time. For my began kebab in pita bread I serve a vegan garlic sauce, a spicy koriander sauce, pickled red onions, salad & tomatoes.

 

Cooking time: 45 min
Number of servings:

 

Instructions

 

Vegan kebab

Put the oven at 250 celsius degrees.

Mix the ingredients for the marinade in a bowl. Put the veggie strips in the marinade and put in the fridge for about 30 minutes.

Push the veggie strips through the wooden sticks and place on a long pan with baking plates underneath. Grill in the middle of the oven for about 10 minutes.

Garlic sauce
Soak the cashew nuts in water at least 1 hour before. Strain the water from the cashews and then rinse the nuts under running water.
Mix the cashew nuts together with the other ingredients to a smooth sauce. Season with salt and pepper.

Cilantro sauce
Mix all the ingredients in a food processor and mix into a smooth sauce. Season with salt and pepper.

Pickled red onions
Bring the vinegar, sugar and water to a boil in a small saucepan. When the sugar has dissolved, pull the saucepan off the plate and allow to cool. Place the sliced onion in a clean glass jar and pour over the liquid. Place in the fridge for at least 2 hours before serving. Can be stored in the refrigerator up to 2 weeks.

Fill your pita bread with optional sides such as tomato and salad. Then put some veggi strips followed by pickled onion, garlic sauce and coriander sauce.

Bon appetit!

 

Vegokebab4.jpg
Vegokebab5.jpg
Vegokebab6.jpg

Comment