För mig är det inte jul om jag inte får äta Janssons frestelse på julafton! I min familj har vi alltid skapat ett vegetariskt julbod då jag och mina syskon är födda och uppvuxna vegetarianer. Janssons frestelse har därför aldrig innehållit ansjovis-som brukar vara den ingredienser som tillför sältan till denna rätt. Jag brukar ersätta den med kapris och har även upptäckt den blir ännu godare om man tillsätter spadet.

Ingredienser
6 stora potatisar, julienne
1 stor gul lök, tunt skivad
1 burk små kapris + spadet
500 ml mjölkfri grädde, tex. Oatly iMat
1,5 dl ströbröd
50 gram mjölkfritt smör
Salt & peppar, efter smak

Utrustning
Ugnsform
Mandolin
 

Tillagningstid: 50 min
Antal: 4 portioner
 

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200 grader.

  • Skala potatisen och skär smala julienne av potatisen med kniv eller hjälp av en mandolin.

  • Smöra och bröa en ugnsform. För över potatisen och löken till formen.

  • Tillsätt kaprisen (med spadet), grädden & vänd runt potatisen i vätskan. Salta och peppra riktigt.

  • Fördela ströbrödet över potatisen.

  • Klicka ut smöret i bitar jämnt över gratängen.

  • Gratinera i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Om du ha lite extra färg på ytan så sätt upp gratängen längst upp i i ugnen de sista 5 minutrarna.

Historien bakom Janssons frestelse
Enligt Gastronomiska Akademin så kom Janssons frestelse efter att östermalmsfrun, Elvira Stigmark, på en bjudning lät sin kokerska Sofie Pauline Brogårde ge ansjovisgratängen namnet Janssons frestelse efter en film med samma namn (filmen Janssons frestelse från 1928) där Stigmarks favoritskådespelare hade huvudrollen.


IN ENGLISH

Vegan Janssons frestelse

Janssons frestelse is a classic dish on the Swedish Christmas smorgasbord. The original version contain anchovy but I replace it with capers instead. Its a wonderful potato dish which has it all- creaminess, saltiness & a crispy topping from the bread crumbs.

Ingredients
6 large potatoes, julienne
1 yellow onion, sliced
1 can of capers + the liquid
500 ml dairy-free cream
1,5 dl bread crumbs
50 grams of dairy-free butter
Salt and pepper, to taste

Equipment needed:
Baking dish
Mandolin


Cooking time: 60 minutes
Number of servings: 4


Instructions

  • Put the oven at 200 celsius degrees.

  • Peel the potatoes and cut thin slices of julienne with a knife or with the help of a mandolin.

  • Grease a baking dish with butter and sprinkle some bread crumbs covering the bottom and sides. Pour over the potato and the onion to the baking dish

  • Add the capers (with liquid), cream and toss around the potato in the liquid. Season with salt and pepper.

  • Distribute the bread crumbs over the potatoes.

  • Cut the butter in pieces and place evenly over the gratin.

  • Bake the Janssons frestelse in the middle of the oven for about 50 minutes. If you want to give the surface some extra color, place the Jansson in the upper part av the oven and bake for the last 5 minutes.

 Photo: Annika Lindqvist

Photo: Annika Lindqvist

 Photo: Annika Lindqvist

Photo: Annika Lindqvist

Comment