Idag, den 30 november är det kåldolmarnas dag! Jag åt väldigt sällan husmanskost när jag var liten då ytterst få rätter saknade kött. Fast idag kan så enkelt veganisera klassisk svensk husmanskost- så likt originalet att onnivoren inte ens märker skillnaden! Mina veganska kåldolmar tillverkar jag på sojafärs från Anamma med mejerifria produkter från Oatly. Receptet innehåller vare sig gluten eller stärkelse såsom ströbröd och mjöl. Färsen sväller upp exakt lika bra ändå och får en djupare distinkt smak! Jag serverar mina kåldolmar till rårörda lingon & potatis.

Ingredienser
1/2 dl risottoris eller grötris
1 stort vitkålshuvud (13-15 blad)
1 svamp buljongtärning
1 stor gullök, finhackad
400 gram sojafärs, tinad
1 dl mejerifri grädde
1 dl mejerifri mjölk
1 msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
1 krm kryddpeppar, pulver
Salt & peppar, efter smak
Mejerifritt smör, för stekning
2 msk sirap
1 msk mejerifritt smör

Rårörda lingon
3 dl lingon, tinade
1,5 dl strösocker

Tillbehör
Kokt potatis

Tillagningstid: 30 minuter förberedelser + 30 minuter i ugnen
Antal: 4 portioner
 

Gör så här

  • Koka riset och låt det svalna.

  • Koka upp en stor kastrull med vatten & buljongtärningen.

  • Skär loss ett vitkålsblad i taget från roten och trimma bort den tjocka nerven i mitten. Finhacka kålresterna och lägg åt sidan.

  • Lägg ner några blad i taget i vattnet och förväll tills de är mjuka, ungefär 5 minuter.

  • Stek löken och den finhackade kålen i smör i 4 minuter.

  • Blanda med färs med ris, grädde, mjölk. soja, tomatpuré, kryddpeppar, salt & peppar.

  • Sätt ugnen på 200 grader.

  • Lägg ut bladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Lägg dem sedan med skarven ner i en smörad ugnsform. Ringla över sirap samt 1 msk smält smör. 

  • Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30. Ös på det smälta smöret och sirapen ett par gånger under gratineringen.

  • Rårörda lingon:
    Blanda lingon och socker i en bunke. Rör om tills de flesta bär är mosiga. Låt stå ca 10 minuter så att sockret löser sig. Rör då och då.

Mer om kåldolmar
Det äldsta receptet på dolmar hittar man i  Cajsa Wargs berömda kokbok (från 1765 års upplaga) och tillagades på orientaliskt vis med vinblad, nötfärs (ej fläsk) och pressad citron. Den vanligast teorin är att det var kung Karl XII (född 1688) som hämtade med sig maträtten till Sverige efter att ha  tillbringat flera år med sin armé i Osmanska riket (nuvarande Turkiet). Exakt hur rätten kom att etablera sig i Sverige vet man dock man inte bestämt


IN ENGLISH

Vegan cabbage rolls

Today, 30th of November, is the Day of Swedish cabbage rolls! I ate very rarely traditional Swedish homely food when I was a child when there were so few dishes lacking meat. Today, however, its so easy to veganize classic Swedish dishes! I make my vegan cabbage rolls with the Swedish soya protein from Anamma and dairy-free products from Oatly. The recipe contains neither gluten nor starch such as bread crumbs and flour. I serve them with sugared lingon berries & boiled potatoes.

Ingredients
1/2 dl risotto rice or pudding rice
1 large white cabbage head (13-15 leaves)
1 stock cube, mushroom flavour
1 big yellow onion, finely chopped
400 grams of minced soya meat
1 dl dairy-free cream
1 dl dairy-free milk
1 tablespoon Chinese soy
1 tablespoon tomato paste
1 pinch of allspice powder
Salt and pepper, after the taste
Dairy-free butter, for frying
2 tablespoons syrup
1 tablespoon dairy-free butter, melted

Raw sugared lingon berries
3 dl lingon berries , tinade
1,5 dl of sugarcane

Served to
Boiled potatoes


Cooking time: 30 minutes preparation + 30 minutes in oven
Number of servings: 4


Instructions

  • Boil the rice and let it cool.

  • Bring a large saucepan with water and broth to a boil. Remove or thin any thick stem on cabbage leaves.

  • Finely chop the leftover cabbage and put aside. Add some leaves at a time in the water and wait until they are soft, about 5 minutes.

  • Fry the onion and the finely chopped cabbage in butter for 4 minutes.

  • Mix it with the soya protein with rice, cream, milk. soy, tomato puree, spices, salt & pepper.

  • Heat the oven to 200 celsius degrees. Lay out the leaves and distribute the filling evenly. Fold in the edges and roll to a dolme. Then place them tightly in on the baking tray.

  • Sprinkle some syrup and 1 tablespoon of melted butter on top of the rolls. Bake in the lower part of the oven for about 30. Pour over the melted butter and syrup a couple of times during the baking period.

  • Raw sugared lingon berries:
    Mix lingon berries and sugar in a bowl. Stir until most berries are mushy.
    Leave for about 10 minutes to dissolve the sugar. Stir occasionally.

Veganskakpldolmar.jpg

Comment