Köttbullens historia
Köttbullen omnämndes för första gången skriftligen i Sverige i Kajsa Wargs kokbok Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer från 1754. Det receptet beskriver köttbullar av hackat kött (kalv, men även får- eller oxkött sägs fungera), rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot. Lök ingår i de flesta recepten idag men förekom inte i de flesta kokböcker förrän  början av 1900-talet. Den började dock få popularitet bland vanligt folk i mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blev vanliga. Innan dess påminde köttbullen egentligen mer om en frikadell.

Den 23 augusti firar vi i Sverige Köttbullens dag. I Sverige serveras vi köttbullar gärna med brunsås eller gräddsås och kokt potatis. Vanliga tillbehör kan vara lingonsylt eller rårörda lingon och pressgurka. Det här receptet på veganska köttbullar har en bas på gröna linser och valnötter som sedan smaksätts med de Medelhavsinspirerade smakerna vitlök, citron, mynta och koriander. Jag serverar dem ofta med lite grekiska tillbehör såsom klyftpotatis & tzatziki.

Ingredienser
3 dl gröna linser (5 dl kokta)
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 dl valnötter, grovhackade
2 msk kikärtsspad
1/2 dl vetemjöl
1 kruka mynta, strimlad
1 kurka koriander, strimlad
1/2 citron, juice och zest
1/2 tsk chiliflingor
Salt & peppar, efter smak
Olivolja, för stekning

Gör veganska köttbullar så här

  • Skölj linserna i en sil under rinnande vatten. Koka upp en kastrull med saltat vatten och linserna. Koka på medelvärme under lock i 15-20 minuter tills linserna är mjuka och allt vätska har sugits upp.

  • Blanda linser, lök och vitlök i en bunke. Mosa linserna grovt med en potatisstöt. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

  • Rulla till små bollar och stek gyllenbruna i olivolja.

  • Servera köttbullarna exempelvis till klyftpotatis, tzatziki och en grön sallad.

Vill du läsa mer on köttbullens dag & historia, besök Matkalender.nu


In English

Vegan meatballs

On August 23, we celebrate the Swedish Meatball Day in Sweden. In Sweden we serve meatballs with brown sauce or cream sauce and boiled potatoes. This recipe for vegan meatballs has a green lentils and walnuts base that I have seasoned with Mediterranean-inspired flavors like garlic, lemon, mint and cilantro. I often serve them with some Greek sides like roasted potato & Tzatziki.

Ingredients
3 dl green lentils (5 dl cooked)
1 yellow onion, finely chopped
1 garlic clove, shredded
1 dl walnuts, roughly chopped
2 tablespoons aqua fava
1/2 dl of wheat flour
20 gram fresh mint, shredded
20 gram fresh cilantro, shredded
1/2 lemon, juice and zest
1/2 teaspoon chili flakes
Salt and pepper, to taste
Olive oil, for frying

Make vegan meatballs like this

  • Rinse the lentils in a colander under running water. Bring salted water to a boil and add the lentils. Let them simmer under medium heat, with a lid on, for 15-20 minutes until the lentils are soft and all liquid has been soaked up.

  • Mix lentils, onion and garlic in a bowl. Mash the lentils roughly with a potato batter. Add the remaining ingredients and season with salt and pepper.

  • Roll into small balls and fry golden brown in olive oil.

  • Serve the meatballs, for example with roasted potato halves, tzatziki and a green salad.

Veganskaköttbullar1.jpg

Comment