Det här är en vegansk tolkning av den klassiska inläggningssillen, dvs. den sill som du sedan lyfter över till din nya sillröra. Det går även att servera sillen som den är men då skulle jag även slänga i lite fint skivad fänkål.

Tillagningstid:
30 min + stå i kylen i minst 8 timmar
Volym: Räcker till 2 sillburkar

Ingredienser
1 aubergine, skalad och skivad till 3 cm långa filéer/ eller 300 gram fast tofu
1 rödlök, tunt skivad
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 kanelstång
10 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
15 fänkålsfrön
3 lagerblad

Redskap
Stor glasburk som går att försluta
Durkslag eller sil
2 kastruller
 

Gör så här
1- Skala auberginen och skär till 3x1 cm stora filéer som ska påminna om sillfiléer i utseendet, eller skär tofun i liknande bitar.

2- Koka upp en djup kastrull med saltat vatten och förväll auberginebitarna i 2 1/2 minuter. Häll över dem i ett durkslag och sila bort vattnet. Låt svalna.

3- Koka under tiden upp ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. När sockret har löst upp sig och vattnet precis har börjat småkoka, dra av kastrullen från plattan. Låt svalna.

4- Tappa upp en ren glasburk med auberginebitarna eller tofun inklusive löken. Slå på sillagen  (med kryddorna) och förslut väl. Låt stå över natten i kylskåpet.


In English

Aubergine & tofu pickled herring

This is a vegan take on the classic Swedish herring, i.e. the actual "herring" that you're using when making more creamy herring sauces. It is also possible to serve the herring as it is, but then I would also throw in some finely sliced fennel.

Cooking time: 30 min + stand in the fridge for at least 8 hours
Volume: Suits to 2 sill cans

Ingredients
1 smal aubergine, peeled and sliced into 3 cm long fillets/ or 300 gram package of firm tofu
1 red onion, thinly sliced
0,4 cup acetic acid (12%)
0,8 cup caster sugar
1,2 cup water
1 cinnamon stick
10 allspice seeds
10 black peppercorns
15 fennel seeds
3 bay leaves
Equipment
Large glass jar that can be sealed
Colander or strainer
2 saucepans 

Instructions
1- Peel the aubergine and cut into 3x1 cm large fillets. if you are using tofu cut in to the same size.

2- Bring a large saucepan, with salted water, to a boil and let the aubergine simmer for 2 1/2 minutes. Drain the aubergine chunks in a colander and let it cool.

3- Bring vinegar, sugar and water to a boil in a saucepan. When the sugar has dissolved and the water has just started cooking, remove the saucepan from the heat. Let it cool.

4- Fill a clean glass jar with the aubergine or tofu as well as onion. Pour in the vinegar mix (with all the spices) and seal well. Leave overnight in the fridge.

Inläggningssill.jpg

Comment