Senapssillen introducerades in Sverige p[ 1930-talet och förekommer på midsommar såväl som på julbordet, och förekommer under de flesta svenskarnas midsommarfirande. Den hette först "skånsk senapssill" men blev sedan bara "senapssill". Min variant på senapsill är ganska klassisk i smakerna men där creme fraiche är utbytt mot Oatly iFraiche och sillen mot "auberginesill".

Tillagningstid: 20 min + stå i kylen i minst 4 timmar
Volym: Räcker till 1 sillburk

Ingredienser
1/2 inlagd aubergine, se recept här
2 dl Oatly iFraiche
1/2 dl majonnäs
1 msk skånsk senap
1 msk dijonsenap
1 msk dill, finhackad

Gör så här
1- Blanda samtliga ingredienser i en bunke.

2- Sila av auberginen och plocka bort kryddorna. Rör ner auberginesillen i bunken och blanda väl.

3- Tappa upp senapssillen i en ren glasburk och förslut. Låt stå i kylen i minst 4 timmar innan servering.


In English

Vegan mustard herring

The mustard silk was introduced in Sweden in the 1930s and occurs in Midsummer and Christmas, and occurs during most of Sweden's Midsummer celebrations. It was called "Skåne mustard sauce" but became "mustard silk" only. My variant of mustard is quite classic in flavors, but there is creme fraiche exchanged for Oatly iFraiche and the herring against "auberginesill".

Cooking time: 20 minutes + stand in the fridge for at least 4 hours
Volume: 1 large jar

Ingredients
1/2 eggplant inserted, see recipe here
0,8 cups Kite Hill yoghurt
0,2 cups vegan mayonnaise
1 tablespoon of scandinavian mustard " Skånsk grovkornig senap"
1 tablespoon of dijon mustard
1 tablespoon dill, finely chopped

Instructions
1- Mix all ingredients in a bowl.

2- Drain the eggplant in a colander and remove the spices. Mix in the eggplant herring in the bowl and mix well.

3- Fill the mustard herring in a clean glass jar and seal. Leave to cool for at least 4 hours before serving.

Senapssill2.jpg

Comment