Varför älskar vi pasta bolognese så mycket? Enligt Food and Friends årliga undersökning hamnar rätten på första plats av våra favoriträtter! Svaret är ofta att det är enkelt och går snabbt att tillaga den, funkar bra att göra stora portioner av och att det är så himla gott!

Vår pasta bolognese skiljer sig dock radikalt från det italienska originalet. Här är såsen till stor del tomatbaserad, vi öser ner massvis av torkade örtkryddor och spetsar den med både soja, grädde och vin. I Bologna, såsens hemvist, får den gärna koka i flera timmar och basen är en s.k. sofritto-en grönsaksbas på morötter och selleri.  Den innehåller mer nötkött än tomat och kryddas enbart med salt och peppar. Där är det slowfood som gäller inte fastfood!

Min sås blir den här gången en svennebanan bolognese med många kryddor, grädde och soja. Jag har använt mig av Anammas färs i detta recept men det går lika bra att använda torkad sojafärs eller quorn. Om du vill fördjupa din pasta bolognese-kunskap ytterligare finns ett intressant radioavsnitt på P3 Meny om köttfärssåsen, länk

 

Gör så här 1. Finhacka lök och vitlök och fräs i olivolja 2-3 minuter.

2. Riv morot grovt och tillsätt tillsammans med färsen. Stek i ytterligare 2 minuter.

3.  Blanda i burktomaterna och tillsätt vatten. Rör ner samtliga kryddor och soja. Låt puttra i 10 minuter.

4. Tillsätt vitvinsvinäger och grädde för att sedan puttra i ytterligare 5 eller tills en krämig och inte alltför vattning konsistens har uppnåtts.

5. Smaka av med salt och peppar. Servera till spagetti.

mytaste.net

Ingredienser 
325 g Anamma färs
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 små morötter
1 burk körsbärstomater
4 dl vatten
2 tsk ekologiskt buljongpulver
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk chilikrydda
1 tsk grillkrydda
1 krm vitpeppar
1 tsk kinesisk soja
2 tsk vitvinsvinäger
4 msk grädde
Salt och peppar
livolja för stekning

Comment