Det här en en sill som jag som skapat genom att kombinera mina favoritingredienser. "Sillen" är i detta fall tofu som har fått ligga och dra i en lag. "Creme fraichen" är en egentillverkad cashewnätskräm med härlig pikant eftersmak. För för er som känner mig så älskar jag svamp & tryffel. Svamp är också en typiskt svensk råvara & med vackra lingon som garnering blir detta en självklar sill till alla årets svenska högtider.
Tryffelsill
Tillagningstid: 20 min + stå i kylen i minst 4 timmar
Volym: Räcker till 1 sillburk
Ingredienser
1 sats tofusill, se recept
1 sats cashewnötskräm, ***se recept
1 1/2 msk svamptapenade med tryffelsmak
1/3 kruka färsk timjan
Topping
Lingon, frysta
Gör så här
1- Blanda samtliga ingredienser i en bunke.
2- Sila bort lagen och plocka bort kryddorna från tofun. Rör ner tofusillen och blanda väl.
3- Tappa upp i en ren glasburk och förslut. Låt stå i kylen i minst 4 timmar innan servering.
4- Toppa sillen med lingon.
***Cashewnötskräm
Tillagningstid: Minst 4 timmars blötläggning + 10 minuter
Volym: 3 dl
Ingredienser
3 dl cashewnötter, blötlagda i minst 4 timmar
1 msk citronvätska
1 tsk grovkorning senap
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 1/2 dl vatten
Gör så här
Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en slät kräm.
Inläggningssill med tofu
Tillagningstid: 30 min + stå i kylen i minst 8 timmar
Volym: Räcker till 1 stor sillburk
Ingredienser
250 gram fast tofu, skivad till 3 cm långa filéer
1 rödlök, finhackad
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 kanelstång
10 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
15 fänkålsfrön
3 lagerblad
Redskap
Stor glasburk som går att försluta
Durkslag eller sil
2 kastruller
Gör så här
1- Skär tofun till 3x1 cm stora filéer som ska påminna om sillfiléer i utseendet.
2- Koka under tiden upp ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. När sockret har löst upp sig och vattnet precis har börjat småkoka, dra av kastrullen från plattan. Låt svalna.
3- Tappa upp en ren glasburk med tofubitarna och löken. Slå på lagen (med kryddorna) och förslut väl. Låt stå över natten i kylskåpet.
In English
Vegan truffle herring
This is a herring that I created by combining my favorite ingredients. The "herring" is in this case a pickled tofu. The "sour cream" is a self-made cashew nut cream with a delicious nutty flavour. For those who know me, I love mushrooms & truffles. Mushroom is also a typical Swedish ingredient & with beautiful lingon berries as a garnish, this will be my number 1 "herring" for all Swedish celebrations.
Cooking time: 20 minutes + stand in the fridge for at least 4 hours
Volume: 1 large jar
Ingredients
1 set of tofu herring sill, see recipe here
1 batch of cashew cream, *** see recipe
1 1/2 tablespoon of mushroom tapenade with truffle flavour
2 tablespoons of fresh thyme
Topping
lingon berries or cranberries
Instructions
1- Mix all ingredients in a bowl.
2- Drain the tofu and red onion, and remove all the spices. Stir down the tofu herring and mix well.
3- Fill a clean glass jar with the herring mix and seal. Leave to cool in the fridge for at least 4 hours before serving.
4- Garnish the herring with lingon berries or cranberries.
*** Cashew cream
Cooking time: At least 4 hours soaking + 10 minutes final preparations
Volume: 4 dl
Ingredients
1,2 cups cashew nuts, soaked for at least 4 hours
1 tablespoon of lemon juice
1 teaspoon of minced mustard paste
1 teaspoon of salt
1/2 teaspoon of black pepper
1,2 cups water
Instructions
Put all the ingredients in a food processor and mix into a smooth cream.
Herring with Tofu (the base)
Cooking time: 30 min + stand in the fridge for at least 8 hours
Volume: 1 large jar
Ingredients
250 grams of tofu, sliced into 3 cm long fillets
1 red onion, finely chopped
0,4 cups acetic acid (12%)
0,8 caster sugar
1,2 cups dl water
1 cinnamon stick
10 allspice seeds
10 black peppercorns
15 fennel seeds
3 bay leafs
Equipment
1 large glass jar that can be sealed
Colander or strainer
2 saucepans
Instructions
1- Cut the tofu into 3x1 cm large "fillet" slices.
2- Bring the vinegar, sugar and water to a boil in a saucepan. When the sugar has dissolved and the water has just started to cook, remove the saucepan from the heat . Let it cool for a couple of minutes.
3- Fill a clean glass jar with the tofu and chopped onions. Pour in the vinegar liquor (with the spices) and seal well. Leave overnight in the fridge.
